Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Feiring av Nordens dag 23. mars

23. mars 2023 vil de nordiske flaggene igjen vaie utenfor Stortinget i anledning Nordens dag. Dette er en dag med dype røtter. Vi feirer det nordiske samarbeidet og Helsingforsavtalen – Nordens «grunnlov» fra 1962.

De nordiske flaggene på Løvebakken.

De nordiske flaggene på Løvebakken. Foto: Morten Brakestad/Stortinget.

Samarbeidet ble skapt i årene etter andre verdenskrig, blant annet med mål om at de nordiske landene sammen skal skape trygghet og bevare demokrati og fred. Samarbeidet har i årenes løp vokst og omfatter i dag mange politiske områder. Visjonen er at Norden skal være verdens mest bærekraftige og integrerte region i 2030. Dette året har Norge presidentskapet i Nordisk råd, og vil være vertskap for Nordisk råds 75. sesjon i Stortinget til høsten.

Nordens dag markeres gjennom ulike aktiviteter i alle de nordiske land. Stortinget er involvert i flere av disse:

Frokostmøte: «Med krig i nærområdene, hvor går Norden?»

Stortinget er medarrangør av et frokostmøte på Domus Bibliotheca (UIO) med tema svensk og finsk NATO-medlemskap og nordisk samarbeid. Det blir innledning og debatt med blant andre utenriksminister Anniken Huitfeldt, Nordisk råds president Jorodd Asphjell, og medlem av utenriks- og forsvarskomiteen Hårek Elvenes. Samtalen ledes av journalist Hilde Sandvik.

Påmelding (norden.org)

Møte mellom de nordiske parlamentspresidentene

Stortingspresident Masud Gharahkhani inviterer de nordiske parlamentspresidentene til et digitalt møte i anledning dagen, der blant annet de nordiske parlamentenes støtte til Ukraina står på dagsorden.

Skolechat med nordiske skoleklasser

I år deltar også flere av Nordisk råds medlemmer i en skolechat med elever ved ulike nordiske videregående skoler (nordeniskolen.org). I skolechatten får deltakerne testet sin nordiske språkforståelse, samtidig som de får muligheten til å diskutere saker som nordisk ungdom er opptatt av. Foreningen Norden har utarbeidet et nordisk skolemateriale, og står for arrangementet.

Aktiviteter i regi av Nordisk råd og Nordisk ministerråd (norden.org)

 

Sist oppdatert: 23.03.2023 09:32
: