Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

9. mai feires stortingsbygningens 150 år

Presseinvitasjon

Med åpen dag og show på Eidsvolls plass inviteres publikum til å delta i feiringen av stortingsbygningens 150 år. Historien om stortingsbygningen og Stortingets rolle vil bli formidlet gjennom ulike aktiviteter, omvisninger og underholdning.

Både stortingspresident Olemic Thommessen og statsminister Erna Solberg vil delta. Pressen er også invitert.

5. trinn er hedersgjester

Stortingsbygningen sto ferdig i 1866, og er i år 150 år. 9. mai åpner jubilanten dørene.

På formiddagen 9. mai er 5.-klassinger fra Oslo-området de viktigste gjestene. Barn og unge er fremtidens demokratibærere. Derfor får disse være Stortingets hedersgjester denne dagen. De flere hundre skoleelevene får bryne seg på utfordrende og morsomme aktiviteter, alle egnet til å formidle historien om stortingsbygningen og Stortingets oppgaver.

Skoleelevene får blant annet bygge stortingsbygningen i Lego, holde innlegg ved Speakers´ Corner, prøve seg som tegneserieskapere, høre fortellingen om løvene som vokter Stortinget og leke seg med stortingsbygningen i dataspillet Minecraft. Alt dette foregår på Eidsvolls plass. I tillegg skal alle sammen delta i omvisninger tilpasset 5. trinn inne i stortingsbygningen.

Dagen starter med sceneshow på Eidsvolls plass kl. 11.00 ̶̶ 11.25. Showet ledes av Erik Solbakken. På scenen vil både stortingspresidenten, statsministeren, dansegruppen Kingwings og artistene Raylee og Kim Haugan, som har med seg dansere, opptre.

Deretter starter de ulike aktivitetene på Eidsvolls plass.

Kl. 13.40 ̶̶ 14.00 er det igjen klart for sceneshow. Gjestene Solbakken får opp scenen er blant annet elever fra Bårdar Danseinstitutt, som gjennom dans illustrerer stortingsbygningens historie. Det blir også kostymeopptog anført av Kampen janitsjarorkester og avduking av en Lego-modell av Stortinget ved stortingspresidenten. Det hele avrundes med bursdagssang for stortingsbygningen.

Sceneshowene på Eidsvolls plass er åpne for alle.

Åpen dag

Fra kl. 16.00 ̶̶ 20.00 åpner Stortinget dørene og inviterer til åpen dag i stortingsbygningen – en unik anledning til å oppleve demokratiets hus. Publikum kan vandre rundt i utvalgte rom på egen hånd og delta i familieaktiviteter i vandrehallen. I tillegg kan publikum se Stortingets jubileumsutstilling i historisk sal.

Praktisk informasjon til pressen

Statsminister Erna Solberg er tilgjengelig kl. 11.10.

Stortingspresident Olemic Thommessen er tilgjengelig fra kl. 11.30.

Regler for pressens adgang til Stortinget

Bilder fra 9. mai kan lastes ned fra Flickr, og kan brukes fritt mot kreditering: www.flickr.com/photos/stortinget.

Les mer om stortingsbygningens 150-årsjubileum

Kontakt

Jorunn Nilsen, pressekontakt for stortingspresidenten, 938 98 200

Siri Bentserud Wingerei, pressekontakt Stortinget, 990 39 479

Arvid Samland, pressekontakt for statsministeren, 930 51 458

Sist oppdatert: 02.05.2016 13:33
: