5.1 Nordisk Råds formannskapsprogram

Ved Nordisk Råds sesjon i 2010 i Reykjavik ble Henrik Dam Kristensen og Marion Pedersen fra Danmark valgt som henholdsvis president og visepresident for Nordisk Råd for 2011. Med utgangspunkt i Nordisk Råds langsiktige rammeprogram har det danske formannskapet løftet fram tre hovedprioriteringer:

  • En hurtigere beslutningsprosess i det nordiske samarbeidet.

  • En nordisk stemme i det europeiske samarbeidet.

  • En samlet strategi for Arktis.

Nordisk Råd skal bli raskere og bedre til å reagere på aktuelle saker som har betydning for de nordiske borgere. Det nordiske samarbeidet skal ha en sterkere stemme, som reagerer på politiske begivenheter når de skjer. Det skal legges til rette for hurtigere politiske standpunkter og resultater i Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd i framtiden.

Det danske formannskapet understreker at det nordiske samarbeidet er et fint eksempel på et regionalt samarbeid i Europa. Derfor skal Nordisk Råd velge ut særskilte saker der de nordiske lande har felles holdninger, og i fellesskap markere dem i forhold til ministerråd, EU-parlament og kommisjon. Ulik implementering av EU-direktiver kan føre til nye utilsiktede grensehindringer i Norden. Lovsamarbeidet mellom de nordiske land må derfor styrkes for å sikre at landene gjennomfører reglene på en ensartet måte.

Klimaendringer i Arktis gir nye utfordringer. Derfor skal det være fokus på beredskap knyttet opp mot søk og redning ved skipsulykker og ved miljøkatastrofer.

Under det danske formannskap ble det arrangert en konferanse om Arktis og sjøfartssikkerhet på Færøyene.

Nordisk Råd vil fortsatt presse på for at Stoltenberg-rapportens forslag blir til virkelighet. Også NB8-rapporten om økt nordisk-baltisk samarbeid skal følges opp av Nordisk Råd i samarbeid med Baltisk forsamling. Situasjonen i Hviterussland etter presidentvalget i 2010 har ført til overveielser om hvordan det framtidige samarbeidet skal foregå.

5.2 Delegasjonens planer for det kommende år

Nordisk Råd har et flerårig program, samt et aktuelt årsprogram som fremlegges av presidiet i Nordisk Råd (punkt 5.1) og som er retningsgivende for delegasjonens arbeid. Delegasjonen vil følge opp disse program-mene i det løpende arbeid i rådets fagkomiteer og presidium. Delegasjonens arbeidsoppgaver bestemmes dessuten gjennom østersjøsamarbeidet, barents-samarbeid, vestnordisk samarbeid og nordlige dimensjon.

Delegasjonen prioriterer høyt arbeidet med å fjerne grensehindringer og å hindre at nye oppstår. En viktig samarbeidspartner er Grensehinderforumet som er nedsatt av de nordiske stats-ministrer. Norsk medlem er Bjarne Mørk Eidem. Nye direktiv fra EU gjennomføres forskjellig i de nordiske land og kan skape nye hindringer. Dessuten vedtar de nordiske land på eget grunnlag nye lover og regler, som kan skape problemer for mobiliteten over grensene mellom de nordiske land. Delegasjonen vil særlig følge saker som innbefatter EU og som derigjennom gid delegasjonen kunnskap og kontakter mot EU-systemet. Færre hindringer mellom de nordiske land vil bidra til at Norden kan markere seg som en handlekraftig region i Europa. Delegasjonen vil gå inn for at Stortinget har en debatt om fjerning av grense-hindringer mellom de nordiske land.

Delegasjonen vil legge stor vekt på språk- og kultursamarbeidet i Norden. Det er en sentral oppgave for det nordiske samarbeidet å styrke det skandinaviske språkfellesskapet og vise, særlig unge, at dette er en viktig verdi og ressurs. Det gir tilgang til deltakelse i det nordiske kultur- og samfunnslivet. Delegasjonen vil samarbeide med Foreningen Norden om å skape økt oppmerksomhet om dette temaet.

Delegasjonen vil i kommende år legge vekt på temaet fremtidens velferd i Norden. I januar 2012 vil delegasjonen arrangere et seminar innen dette temaet med utgangspunkt i demografi, deltakere i arbeidslivet og spørsmålet om de felles utfordringer og muligheter. Bakgrunnen er at flere pleietrengende og høyere forventninger vil sette press på velferdstjenestene. Det vil føre til krav om økt til produktivitet og kompetanse hos arbeidslivets parter. En bærekraftig helse- og omsorgssektor krever nye løsninger.

Delegasjonen vil vektlegge arbeidet med det gode naboskapet fra Vestnorden til Østersjø-regionen, et samarbeid som omfatter parlamentariske organer i nord. Gjennom Nordisk Råd samarbeider delegasjonen med medlemmer fra Statsdumaen og Føderasjonsrådet i Russlands parlament samt med parlamentarikere fra 11 regioner i Nordvest-Russland. Nordisk Råd har tette kontakter med baltiske parlamentarikere, spesielt gjennom Baltisk forsamling som er opprettet etter mønster av Nordisk Råd. Delegasjonen vil gjennom Per-Kristian Foss som er rådets rapportør for Hviterussland, følge opp kontakten med opposi-sjonen i Hviterussland. Tilsvarende vil delegasjonen ha nær kontakt med Vestnordisk råd gjennom Rigmor Andersen Eide som er rådets rapportør for Vestnorden. Nøkkelord for denne type samarbeid er åpenhet, gjensidig tillit, inkludering og partnerskap.