1.1 Sammendrag

I denne rapporten fremsettes forslag til revisjon av en rekke bestemmelser i Stortingets forretningsorden (forkortet fo.), og forslag til enkelte nye bestemmelser.

I rapportens kapittel 2 har arbeidsgruppen begrunnet de enkelte forslagene. Forslagene er satt opp i rekkefølge etter paragrafnummer på de bestemmelsene som foreslås endret. I kapittel 3 er det redegjort for enkelte mulige reformer og tilføyelser i forretningsordenen som arbeidsgruppen har drøftet, men som en enstemmig arbeidsgruppe ikke har funnet grunn til å fremsette forslag om. Arbeidsgruppens forslag til endringer i forretningsordenen er inntatt i kapittel 4. Enkelte mindretallsforslag er inntatt i punkt 4.1. Flertallets forslag, som på de fleste punkter har støtte fra en enstemmig arbeidsgruppe, er tatt inn i punkt 4.2.

Som følge av at det foreslås enkelte nye paragrafer, foreslås det også å omnummerere alle etterfølgende paragrafer. Dermed må det også gjøres en rekke endringer av henvisninger til andre paragrafer i forretningsordenen. Dersom arbeidsgruppens forslag vedtas, vil det ved starten av neste stortingsperiode (1. oktober 2013) foreligge en helt ny forretningsorden, med ny paragrafnummerering.

1.2 Bakgrunn for oppnevning av arbeidsgruppen

Den 7. juni 2012 vedtok Stortinget en ny, teknisk og språklig revidert versjon av Stortingets forretningsorden. Innholdet var uendret fra tidligere versjoner, men den var fullstendig gjennomarbeidet og revidert, med ny paragrafnummerering og delvis ny kapittelinndeling.

Under arbeidet med denne tekniske revisjonen ble presidentskapet oppmerksom på at forretningsordenen på enkelte punkter også var moden for en innholdsmessig gjennomgang og mulig revisjon. Noen regler har mistet sin betydning og praktiseres ikke lenger, mens enkelte praktisk viktige forhold ikke er regulert. Presidentskapet besluttet derfor å nedsette en arbeidsgruppe som kunne se nærmere på dette, og eventuelt komme med forslag om en begrenset innholdsmessig revisjon av forretningsordenen.

Alle de syv partigruppene på Stortinget ble bedt om å utpeke ett medlem hver til en slik arbeidsgruppe (se nedenfor). I tillegg oppnevnte presidentskapet femte visepresident Dagfinn Høybråten som leder av gruppen.

1.3 Arbeidsgruppens sammensetning og mandat

Stortingets presidentskap besluttet 24. mai 2012 å oppnevne følgende medlemmer til arbeidsgruppen for innholdsmessig revisjon av Stortingets forretningsorden:

Dagfinn Høybråten (leder)

Tove-Lise Torve

Hans Frode Kielland Asmyhr

Trond Helleland

Aksel Hagen

Geir Pollestad

Hans Olav Syversen

Borghild Tenden

Geir Pollestad ble erstattet av Magnhild Meltveit Kleppa da hun returnerte til Stortinget 19. juni 2012 etter å ha gått av som statsråd.

(Avsnittet foran er lagt til etter at innstillingen ble trykket)

Spesialrådgiver Kyrre Grimstad fra Stortingets administrasjon har vært arbeidsgruppens sekretær.

Presidentskapet ga arbeidsgruppen følgende mandat:

«Arbeidsgruppen skal gjennomgå og eventuelt fremme forslag om innholdsmessige endringer av Stortingets forretningsordenen. Arbeidsgruppen skal ta utgangspunkt i den teknisk reviderte forretningsordenen som planlegges vedtatt i løpet av våren 2012. Representantforslag 84 S (2011–2012) fra Trine Skei Grande forutsettes vurdert av arbeidsgruppen. For øvrig står arbeidsgruppen fritt til å drøfte og fremsette forslag om innholdsmessige endringer av forretningsordenen.

Arbeidsgruppen må avgi sin utredning til Stortingets presidentskap senest 1. mars 2013.»

1.4 Arbeidsgruppens arbeid

Arbeidsgruppen startet sitt arbeid i begynnelsen av inneværende sesjon, det vil si i oktober 2012. Arbeidsgruppen har hatt fem møter i perioden oktober 2012 til februar 2013. Mellom møtene har medlemmene drøftet arbeidsgruppens foreløpige standpunkter med sine respektive partigrupper. Også Stortingets presidentskap har vært konsultert underveis om enkelte spørsmål, og har fått anledning til å kommentere et foreløpig utkast til rapport.