3. Framlegg frå mindretal

Framlegg frå Senterpartiet og Høgre:

Framlegg 1

§ 2 første ledd skal lyde:

       Kongen foretar inndeling i reinbeiteområder av de deler av Finnmark, Troms, Nordland, Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Hedmark fylker som skal være åpne for reindrift med slike særlige rettigheter og plikter som fastsatt i denne lovs §§ 3 og 4 og kapittel III. Ved fastlegging av reinbeiteområdene skal det legges vekt på om flyttsamene fra gammel tid har utøvet reindrift der.

Framlegg frå Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti:

Framlegg 2

§ 3 andre ledd skal lyde:

       Den som er gift eller har registrert samboerskap med noen som utøver reindrift i samsvar med første ledd, men ikke selv fyller vilkårene der, har rett til å utøve reindrift i fellesskap med ektefellen/samboeren. I tilfelle den berettigede ektefelle/samboer dør, har gjenlevende ektefelle/samboer adgang til å føre reindriften videre. I tilfelle ekteskapet opphører av annen årsak, kan områdestyret etter søknad gi tillatelse til at vedkommende viderefører sin reindrift. Ved opphør av registrert samboerskap med felles barn, hvor begge partene er registrert på felles driftsenhet, kan områdestyret etter søknad gi tillatelse til at vedkommende viderefører sin reindrift.

Framlegg frå Senterpartiet:

Framlegg 3

§ 2 tredje ledd nytt tredje punktum skal lyde:

       Reindriftsstyret kan gjøre vedtak om å opprette flere områdestyrer i fellesbeiteområdene.

Framlegg 4

§ 7 første, annet og tredje ledd skal lyde:

       I hvert reinbeiteområde som opprettes i henhold til § 2, skal det være et områdestyre på 5 eller 7 medlemmer med personlige varamedlemmer. Fylkestinget oppnevner 3, eventuelt 4 av medlemmene (med varamedlemmer) og Sametinget oppnevner 2, eventuelt 3 av medlemmene (med varamedlemmer). Områdestyret oppnevnes for 4 år av gangen under iakttakelse av samme hensyn som nevnt i § 6 annet ledd.

       Blant medlemmene skal det være aktive reindriftsutøvere fra området og mest mulig lik representasjon fra begge kjønn. Leder i områdestyret skal være aktiv reindriftsutøver.

       Områdestyret skal påse at reindriften i distriktene innenfor området foregår i samsvar med gjeldende lover og forskrifter og kan påby og iverksette samling, merking og telling av rein dersom reineierne ikke blir enige og selv gjennomfører slike tiltak.

Nåværende annet, tredje og fjerde ledd blir fjerde, femte og sjette ledd.

Framlegg 5

§ 8 tredje ledd skal lyde:

       Det påligger distriktsstyret å føre fortegnelse over distriktets reineiere og tallet på rein.

Framlegg 6

§ 8a første ledd nr. 3 skal lyde:

       oversikt over nødvendige fremkomst- og transportmidler, herunder også antall terrenggående kjøretøyer samt eventuell tidsbegrenset bruk av helikopter eller annet luftfartøy.

Framlegg 7

§ 8b tredje ledd skal lyde:

       Er det ført flere rein på beite enn det reintall enheten er tildelt etter stadfestet distriktsplan, kan områdestyret også pålegge driftsenheten ressursavgift. Avgiftsnivået fastlegges av reindriftsstyret ved forskrift.

Framlegg 8

§ 10 første ledd nr. 3 skal lyde:

       adgang til bruk av nødvendige fremkomst- og transportmidler i samsvar med stadfestet distriktsplan, jf. § 8 a første ledd. Bruk av terrenggående kjøretøy på bar mark skal begrenses mest mulig, og skal så langt mulig foregå i faste løyper. Motorisert ferdsel eller flyging inn i område fredet i medhold av lov 19. juni 1970 nr. 63 om naturvern (naturvernloven) skal foregå i samsvar med fastsatte forskrifter om vern. Nærmere regler om slik ferdsel i fredet område kan fastsettes ved forskrift av vedkommende forvaltningsmyndighet i samråd med distriktsstyret og områdestyret,

Forslag fra Høyre:

Forslag 9

§ 6 første ledd skal lyde:

       Det opprettes et reindriftsstyre på 7 medlemmer med personlige varamedlemmer der 1 av medlemmene (med varamedlem) oppnevnes av Sametinget og 6 av medlemmene (med varamedlemmer) oppnevnes av Kongen.

Forslag 10

§ 7 første og annet ledd skal lyde:

       I hvert reinbeiteområde som opprettes i henhold til § 2, skal det være et områdestyre på 5 eller 7 medlemmer med personlige varamedlemmer. Fylkestinget oppnevner 4, eventuelt 6 av medlemmene (med varamedlemmer) og Sametinget oppnevner 1 av medlemmene (med varamedlem). Områdestyret oppnevnes for 4 år av gangen under iakttakelse av samme hensyn som nevnt i § 6 annet ledd.

       Blant medlemmene skal det være aktive reindriftsutøvere fra området og mest mulig lik representasjon fra begge kjønn. Leder i områdestyret skal være aktiv reindriftsutøver.

Framlegg frå Sosialistisk Venstreparti:

Framlegg 11

§ 2 andre, tredje og fjerde ledd skal lyde:

       Reindriftsstyret skal dele inn reinbeiteområdene i reinbeitedistrikter og fastsette høyeste antall rein som til enhver tid får beite i det enkelte reinbeitedistrikt. Reindriftsstyret kan også fastsette beitetid for reinbeitedistrikt eller pålegge områdestyret å gjøre dette. Videre kan reindriftsstyret foreta inndeling av et reinbeitedistrikt i beitesoner for bestemte siidaer eller driftsenheter, eller pålegge områdestyret å gjøre dette. Det skal legges vekt på at reinbeiteområder, reinbeitedistrikter og beitesoner får grenser som driftsmessig er naturlige og hensiktsmessige. Det skal også tas hensyn til sedvanemessig beitebruk så langt dette lar seg forene med en forsvarlig og hensiktsmessig samlet løsning.

       Videre kan reindriftsstyret foreta inndeling i distrikter av de tradisjonelle felles vår-, høst- og vinterbeiter i Finnmark, hvor utnyttelsen har foregått etter sedvanemessig mønster. Det kan også fastsettes beitetider og høyeste reintall for de nye distrikter.

       Med reindriftsstyrets godkjenning kan områdestyret regulere tallet på driftsenheter i det enkelte reinbeitedistrikt og også fastsette det høyeste antall rein pr. driftsenhet i distriktet i forhold til det dyretall og den beitetid som er fastsatt for distriktet i henhold til annet og tredje ledd. § 8 b tredje og fjerde ledd gjelder tilsvarende.

Framlegg 12

§ 6 første ledd skal lyde:

       Det opprettes et reindriftsstyre på 7 medlemmer med personlige varamedlemmer der 4 av medlemmene (med varamedlemmer) oppnevnes av Sametinget og 3 av medlemmene (med varamedlemmer) oppnevnes av Kongen.

Framlegg 13

§ 7 første ledd skal lyde:

       I hvert reinbeiteområde som opprettes i henhold til § 2 skal det være et områdestyre på 5 eller 7 medlemmer med personlige varamedlemmer. Sametinget oppnevner 3, eventuelt 4 av medlemmene (med varamedlemmer) og Fylkestinget oppnevner 2, eventuelt 3 av medlemmene (med varamedlemmer). Områdestyret oppnevnes for 4 år av gangen under iakttakelse av samme hensyn som nevnt i § 6 annet ledd.

Framlegg 14

§ 8a første ledd skal lyde:

       Som ledd i kontrollen med etablering, drift og reintall skal distriktsstyret utarbeide en distriktsplan. Planen skal inneholde:

1. fordeling av distriktets samlede reintall på de godkjente driftsenheter. I samsvar med dette skal planen omfatte en samlet strategi for utnytting av distriktets tilgjengelige beiteressurser.
2. angivelse av flyttemønsteret i distriktet.
3. oversikt over nødvendige fremkomst- og transportmidler, herunder også antall terrenggående kjøretøyer samt eventuell tidsbegrenset bruk av helikopter eller annet luftfartøy. Løyper for terrenggående barmarkskjøretøy skal også gå fram av planen.
4. oversikt over alle gjerder og anlegg av permanent art, og så vidt mulig også gjerder og anlegg av midlertidig art.
5. eventuell inndeling i beitesoner, jf. § 2 annet ledd.

       Arealdisponeringene skal kartfestes.

Framlegg 15

§ 8b tredje og fjerde ledd skal lyde:

       Er det ført flere rein på beite enn det reintall enheten er tildelt etter stadfestet distriktsplan, kan distriktsstyret også pålegge driftsenheten ressursavgift. Avgiftsnivået fastlegges av reindriftsstyret ved forskrift. Vedtak om å pålegge avgift må stadfestes av områdestyret for å kunne iverksettes.

       Etter krav fra distriktsstyret kan også områdestyret i første instans gjøre vedtak om å pålegge ressursavgift, om det finnes godtgjort at driftsenhet i annet distrikt har ført flere rein på beite enn tillatt, til skade for det distrikt som fremmer kravet, uten at styret i enhetens hjemdistrikt har foretatt seg noe for å rette opp forholdet.

Framlegg 16

§ 20 fjerde ledd skal lyde:

       Finner områdestyret at innehaver av driftsenhet eller andre reineiere i driftsenhet forsømmer sin driveplikt, ikke overholder vedtak om maksimalt reintall for driftsenhet, eller på annen måte innretter seg eller opptrer slik at det er til vesentlig skade for næringen eller andre rettighetshavere, kan det etter å ha hørt distriktsstyret gjøre vedtak om å redusere, avvikle eller overføre driftsenheten, jf. § 34.

Framlegg 17

       Det vert fastsett eit øvre reintal for den einskilde driftseininga.