4. Ikrafttredelse

4.1 Sammendrag

       Finanskomiteens flertall i Innst.O.nr.72 (1994-1995) forutsatte at de nye reglene for tak på beregnet personinntekt kan settes i kraft fra og med inntektsåret 1995. Departementet har lagt dette til grunn. Dette forutsettes gjennomført konsekvent, det vil si også for aktive aksjonærer som har ett års tidsforskyvning av personbeskatningen av selskapsoverskudd. Dermed blir de nye takene også gjort gjeldende for aksjeselskapsoverskudd fra 1994 som lignes som individuell, beregnet personinntekt for 1995.

       Departementet gjør imidlertid oppmerksom på at den kollektive beregning av samlet personinntekt av overskudd i 1994 for alle aktive aksjonærer i selskapet skjer etter 1994-reglene, med blant annet bare 12 % lønnsfradrag og uten noen 300 timers regel for aktivitet. Dette gjelder selv om den individuelle ligning av personinntekten skjer etter endrede takregler for 1995.

       Administrativt er det noe uheldig at nye regler om tak på beregnet personinntekt vedtas sent i inntektsåret. De administrative problemer begrenses imidlertid av at antallet skattytere med inntekter over det lave taket er lite. Det tas sikte på særskilte skjema- og veiledningstiltak overfor denne gruppen.

4.2 Merknader frå komiteen

       Fleirtalet i komiteen, medlemmene frå Arbeidarpartiet, Senterpartiet og Kristeleg Folkeparti, sluttar seg til framlegget frå Regjeringa om iverksetjing.

       Komiteens medlemmer fra Høyre, Venstre og representanten Stephen Bråthen, vil vise til at komiteen ved utsettelse av behandling av Ot.prp. nr. 19 i februar 1995 uttrykte en forståelse for at dette innebar at virkningen av endringer ikke skulle gis tilbakevirkende kraft for 1994. Denne forståelsen kom bl.a. til uttrykk i saksordfører Reidar Sandals pressemelding om spørsmålet. Disse medlemmer vil påpeke at Regjeringens forslag til iverksettelse for aksjeselskap innebærer en iverksettelse med tilbakevirkende kraft for 1994. Disse medlemmer vil påpeke at økningen i lønnsfradraget som var den eneste generelle lettelse som ble innført av flertallet i forbindelse med evalueringen av delingsmodellen iverksettes fra 1995. Dette betyr at aktive eiere i aksjeselskap for 1994 ikke tar del i lettelsen, kun i skjerpelsen som en konsekvens av flertallets kompromiss. Disse medlemmer vil på denne bakgrunn foreslå at de nye reglene trer i kraft fra 1996.

       Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rød Valgallianse viser til sine merknader under pkt. 1.2 foran, og vil gå mot forslaget.