4. Om finansiering av nettjenesten

4.1 Sammendrag

       I kap. 5 i proposisjonen kommer departementet inn på finansiering av nettjenester.

       Finansieringsbehovet for å opprettholde formidling av landsdekkende postsendinger, med samme servicenivå som i dag, vil kunne endres over tid. Overskuddet fra Postverkets enerett vil i framtiden kunne få mindre betydning enn det har i dag.

       Det etableres derfor et lovgrunnlag som gjør det mulig å innføre en avgiftsordning for å finansiere formidling av landsdekkende postsendinger også der hvor det ikke er mulig å utføre formidling som gir lønnsomhet for postoperatør ut fra en bedriftsøkonomisk vurdering.

       Departementet bør kunne iverksette en eventuell avgiftsordning om det anses påkrevet ut fra behovet for finansiering av gode og likeverdige servicetilbud for postale basistjenester i hele landet.

4.2 Komiteens merknader

       Komiteen er kjent med at det i tillegg til dagens ordning for finansiering av nettjenester foreslås at det gis adgang til å pålegge postoperatør, gjennom en avgiftsordning, å bidra til dekning av statens kostnader ved nettjenestene.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet vil vise til at det under behandling av St.meld. nr. 41 (1995-1996) kom fram at departementet ennå ikke har dokumentasjon som viser klare skiller mellom lønnsomme og ulønnsomme postområder.Komiteens medlemmer fra Høyre mener hele landet må sikres en god postal infrastruktur. Disse medlemmer mener dette best kan oppnås gjennom åpen konkurranse mellom flere aktører. Disse medlemmer er innstilt på om nødvendig gjennom anbud og offentlige kjøp å sikre innbyggerne slike tjenester. Disse medlemmer viser til at vi i dag har en slik ordning, men at departementet ennå ikke har dokumentasjon som viser klare skiller mellom lønnsomme og ulønnsomme postområder.

       Disse medlemmer vil peke på at åpen konkurranse klarere vil kunne avdekke kostnadsstrukturen og sikre en riktig prising av disse tjenestene.

       Disse medlemmer ser at det kan være behov for en eventuell avgiftsordning for å finansiere kjøp av slike tjenester i de områder hvor grunnlaget for selvfinansiering av basistjenestene ikke er til stede. Disse medlemmer vil understreke at dette forutsetter fri åpen konkurranse, slik at ikke unødvendige monopolkostnader kan veltes over på private aktører.