3. Fastsettelse av gjenanskaffelsesverdier for driftsmidler i kraftverk

Sammendrag

       Reglene for å fastsette skattemessige åpningsverdier for driftsmidler i kraftanlegg framgår av overgangsreglene til skatteloven § 19 e, § 26 c og § 136 annet ledd. Etter disse bestemmelsene kan kraftforetakene kreve at de skattemessige inngangsverdiene fastsettes på grunnlag av driftsmidlenes gjenanskaffelsesverdier, som skal beregnes av Norges vassdrags- og energiverk (NVF) på grunnlag av tekniske data om kraftverket og NVEs kostnadsgrunnlag for energiverk, jf. overgangsreglene bokstav A nr. 1 og bokstav B.

       Etter departementets vurdering er det behov for at ordlyden i overgangsbestemmelsene presiseres, slik at det klart framgår at kraftforetakene kun kan kreve verdsettelse på grunnlag av gjenanskaffelsesverdi etter NVEs metode for særskilte avskrivbare fysiske driftsmidler i selve kraftverket. Endringen vil bare ha betydning for overgangsordningen til et nytt skattesystem for kraftforetak, og ikke for de permanente reglene i det nye systemet. Verdsettelse etter NVEs metode vil etter dette ikke være aktuelt for andre typer driftsmidler enn det som kan karakteriseres som særskilte driftsmidler i selve kraftverket.

       Verdsettelse på grunnlag av gjenanskaffelsesverdi skal heller ikke kunne kreves for driftsmidler av immateriell karakter, herunder fallrettigheter. Dette ville ellers ført til en utilsiktet uthuling av reglene om skatt på grunnrenteinntekt.

       For driftsmidler som dermed ikke skal kunne verdsettes utfra gjenanskaffelsesverdier, fastsettes inngangsverdiene i tidligere prosentlignede kraftforetak på grunnlag av anskaffelsesverdi, eventuelt forsikringsverdi pr. 1. januar 1996, jf. overgangsreglene bokstav A nr. 3. For slike driftsmidler i tidligere regnskapslignede kraftforetak videreføres de etablerte skattemessige verdier.

       Det vises til utkast til bokstav A nr. 1 i overgangsregel til skatteloven § 19 e, § 26 c og § 136 annet ledd.

Komiteens merknader

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Rød Valgallianse, slutter seg til overgangsregelen til § 19 e, § 26 c og § 136 andre ledd bokstav A nr. 1 første ledd.

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre og representanten Stephen Bråthen, viser til at Stortinget ved behandlingen av Innst.O.nr.62 (1995-1996) sluttet seg til at den skattemessige åpningsbalansen for offentlig eide kraftforetak skal fastsettes i samsvar med gjenanskaffelseskostnad beregnet etter en metode utarbeidet av NVE. I departementets omtale av denne metoden i Ot.prp. nr. 23 (1995-1996) heter det:

       « I NVEs metode beregnes alle betydelige anleggsdeler ut fra størrelse og enhetspriser. For enkelte mindre kostnadsbærere der det er vanskelig å tallfeste kostnadsgrunnlaget, er det av praktiske hensyn utarbeidet påslagsfaktorer til erstatning for nøyaktige beregninger. Disse påslagsfaktorene er utarbeidet ut fra gjennomsnittsanlegg, og er tenkt brukt for alle kraftverk.
       Av praktiske grunner gis det også sjablonmessige påslag for kostnader til administrasjon og prosjektering av utbyggingen, samt for skjønn og erstatninger. Påslagsfaktoren for administrasjon og prosjektering skal dekke administrasjon lokalt (oppmåling, grunnundersøkelser, planlegging, byggeledelse og kvalitetskontroll), administrasjon sentralt og fri kraft til entreprenør. Tillegg for skjønn og erstatninger omfatter utgifter til grunnerverv, landskapspleie/tiltak, terskler, fisketrapper, magasinrydding, fond og ytelser til kommunene. Det gis også et generelt påslag for uforutsette utgifter ved utbyggingen. Derimot gis det ikke tillegg for ekstra store påkostninger av mer kvalitetsmessig eller estetisk karakter, f.eks. store fjellhaller, glatte fjelloverflater og kostbare portalbygg. »

       Flertallet viset til at kostnadsgrunnlaget som fremkommer etter NVEs metode omfatter bare driftsmidler i selve kraftverket. Flertallet viser til at adgangen til å kreve gjenanskaffelsesverdi som inngangsverdi også må omfatte f.eks. anleggsveier, kaianlegg, broer, taubaner o.l. som er en del av kraftverket. Flertallet viser til at Stortinget sluttet seg til at avskrivningsgrunnlaget for driftsmidler i kraftverket kan fastsettes til gjenanskaffelsesverdien fratrukket akkumulerte avskrivninger. Dette beløpet skal gi uttrykk for markedsverdien knyttet til driftsmidlene i kraftproduksjonen. Flertallet vil presisere at dette også gjelder overgangsbestemmelsene.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Venstre og Rød Valgallianse er enig i at ordlyden i overgangsbestemmelsen må presiseres, slik at det klart framgår at kraftforetakene kun kan kreve verdsettelse på grunnlag av gjenanskaffelsesverdi etter NVEs metode for særskilte avskrivbare fysiske driftsmidler i sjølve kraftverket. Disse medlemmer er også enig i at verdsettelse på grunnlag av gjenanskaffelsesverdi heller ikke skal kunne kreves på grunnlag av immateriell karakter; herunder fallrettigheter.