8. Postkontroll i saker om rikets sikkerhet

Etter straffeprosessloven § 211 kan det tas beslag i brev, telegram eller annen sending i post- eller teleoperatørs besittelse. Telefonkontrolloven hjemler også postkontroll, men bare i saker om rikets sikkerhet. Vilkår og saksbehandlingsregler er noe ulike i de to lovene; bl.a. gjennomføres postkontroll etter straffeprosessloven av retten, mens Politiets overvåkingstjeneste (POT) gjennomfører postkontroll etter telefonkontrolloven.

Både Sikkerhetsutvalget og Metodeutvalget foreslår at telefonkontrolloven oppheves, og at postkontroll heretter bare reguleres av straffeprosessloven §§ 211-212. Adgangen til postkontroll i saker om rikets sikkerhet vil dermed bli noe snevrere enn før. Forsvarets Overkommando og Overvåkingssentralen er imot forslaget, mens Samferdselsdepartementet støtter det.

Etter departementets mening er det uheldig å ha to parallelle hjemler for postkontroll med ulike vilkår og rettssikkerhetsgarantier. Departementet foreslår en mellomløsning der hovedregelen er at retten gjennomfører kontrollen, men hvis særlige grunner tilsier det, kan retten overlate til politiet å foreta kontrollen.

Overvåkingssentralen uttaler bl.a. at det er en svakhet ved straffeprosesslovens regler at underretning om beslaget ikke kan unnlates av hensyn til etterforskningen i andre saker. Departementet foreslår under tvil at det innføres en videre unntaksadgang fra underretningsreglene i saker om overtredelse av straffeloven kap. 8 og 9, jf. § 212.

Komiteens merknader

Komiteen har ingen merknader til forslaget.