Vedlegg: Brev fra Kulturdepartementet til familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, datert 19. november 1999.

Vedrørende Ot.prp. nr. 55 1998-99 om rammebetingelsene NRKs forretningsmessige virksomhet

Kulturdepartementet viser til brev av 16. november 1999 fra Stortingets familie- kultur- og administrasjonskomite. Komiteen stiller følgende spørsmål:

«I høringsnotatet fra Senter for Medieøkonomi, Handelshøgskolen BI står det:

«Dersom NRK har eierinteresser i betal TV-kanal, eller på annen måte samarbeider med andre om slikt foretak, vil det være inntektsmaksimerende for NRK å tilby attraktive programmer over et betal TV-system før det blir vist på allmennkanalene. Resultatet kan dermed bli at allmennkanalene blir en form for annenrangs tilbud til de seerne som av forskjellige årsaker kun ønsker, eller makter, å betale lisensavgiften.»

Deler departementet bekymringen om at muligheten for at de mest attraktive programmene først vil kunne vises i betal TV-kanal som NRK har eierinteresser i, vil føre til at allmennkanalene på sikt vil kunne bli et annenrangs tilbud? Hvilke strategier har i så fall departementet for at allmennkanalene skal kunne opprettholdes som fullverdige tilbud med attraktive programforsyninger?

Departementet er oppmerksom på problemstillingen som reises i brevet om et mulig spenningsforhold mellom betalingskanaler i regi av NRK og selskapets ordinære allmennkringkastertilbud. Problemstillingen er også påpekt av Konvergensutvalget (NOU 1999:26 s. 167):

«Oppstart av betalingskanaler i regi av NRK kan tenkes å føre til en kvalitativ utarming av tilbudet i allmennkanalene. Det vil være en risiko for at NRK, for å maksimere inntektene, vil tilby de mest attraktive programmene som betalingstjenester. Resultatet kan bli at kvaliteten på gratistilbudet i allmennkanalene svekkes, noe som isolert sett vil være uheldig. Samtidig ser utvalget det som nødvendig at NRK gis rammebetingelser som setter selskapet i stand til å konkurrere mest mulig på lik linje med andre kringkastere. Utviklingen av for eksempel PPV kan ventes føre til ytterligere stigning i prisene for kjøp av senderettigheter til populære programmer. Dersom NRK fortsatt skal kunne tilby slike programmer, er det sannsynligvis helt nødvendig at de også gis anledning til å operere med betalingstjenester. Utvalget legger imidlertid til grunn at behovet for å sikre at publikum fortsatt skal ha tilgang til et bredt utvalg av gratisprogram kan tilsi at Kulturdepartementet på et senere tidspunkt utvikler nærmere prinsipper for hvordan NRK skal håndtere denne balansegangen.»

Departementet kan gi sin tilslutning til disse synspunkter, og vil følge utviklingen nøye, bl.a. via Allmennkringkastingsrådets årlige rapporter.