2. Bakgrunn

Justisdepartementet nedsatte i 1995 en arbeidsgruppe for å utrede opprettelse av en sentral lotteriforvaltning. Arbeidsgruppens innstilling er trykt som NOU 1997:14 Spillet om pengene, og er sendt på høring til en rekke instanser. De høringsinstanser som har avgitt realitetsuttalelser er altoverveiende positive til utvalgets forslag om å opprette et statlig lotteritilsyn.

I NOU 1997:14 gis en utførlig oversikt over eksi­sterende spill og lotterier, regelverk og ansvars- og kompetanseforhold. I proposisjonen pkt. 2.4 gis en summarisk fremstilling av gjeldende spill- og lotteriforvaltning.

De forskjellige lotteriformene kan inndeles i tradisjonelle lotterier, lykkespill (bingo, rulett, gevinstautomater), basarer og møteutlodninger. Lotteriloven regulerer i tillegg underholdningsautomater og pyramidespill og lignende. Departementet antar at det totalt var utplassert 33 000-35 000 gevinstautomater ved utgangen av 1996, med en omsetning i 1998 på 7 mrd. kroner. Enkelte høringsinstanser har lavere anslag.