3. Utfordringer for fremtidens lotteriforvaltning. Mål for regulering av lotterimarkedet

Arbeidsgruppen peker på at det finnes ulike former for illegale spill, og at samfunnsmessige hensyn tilsier en sterkere overvåking av det illegale spillemarkedet.

Konkurransen i spillemarkedet har blitt markert skarpere de senere år, selv om omsetningen samlet har økt. Utviklingen innenfor spilleautomater har foregått i høyt tempo, og automatene har blitt mer avanserte. Arbeidsgruppen peker i sin innstilling på en tiltakende aggressivitet i spillet og en gradvis omgåelse av reglene. Tanken på spill om penger over datanettet er nærliggende. Utgiftene knyttet til lotteriavviklingen har økt som følge av kostbare lotteriinnretninger og krav til profesjonell bistand. Dette har ført til at nettoinntekten er synkende og at organisasjonene mottar for liten andel av omsetningen.

For spill på automater har departementet regulert de ulike aktørenes andel av omsetningen. Det er imidlertid avdekket flere tilfeller hvor det er inngått ulovlige tilleggsavtaler. Den store spredningen av automater skaper praktiske problemer med hensyn til kontroll og innebærer også utfordringer med hensyn til å beskytte barn og unges oppvekstmiljø. Utviklingen innen spill- og lotterimarkedet over internett akselererer. Den teknologiske utviklingen reiser en rekke nye utfordringer, både med hensyn til grensebeskyttelse og kontroll.

Dagens organisering av lotteriforvaltningen gir rom for ulik praksis mellom politidistriktene og liten mulighet for helhetlig innsyn og kontroll. Utviklingen i markedet krever økt offentlig styring hvor det blant annet må tas hensyn til en samfunnsmessig forsvarlig fordeling av inntektsmulighetene fra lotterier.

Statens ambisjon bør være å aktivt virke for at markedet utvikles på en positiv måte til inntekt for samfunnsnyttige og humanitære formål. Regelverket og markedsstrukturen må tilpasses konkurranse fra utlandet, men det må være et siktemål å beholde nasjonalt monopol og fortsatt nasjonal selvbestemmelse over reguleringen av markedet. På denne bakgrunn foreslår departementet en paragraf som skal klargjøre formålet med loven, jf. § 2.

Komiteens merknader

Komiteen viser til § 2 Lovens formål, og viser til at Stortinget legger til grunn at formålet med loven er at fordelingen fra spill og lotteri skal sikre inntekter til samfunnsnyttige og humanitære formål.

Komiteen vil understreke at staten bør samle og tydeliggjøre de overordnede målsettingene med regulering av hele spillemarkedet. Komiteen vil peke på at det er av stor verdi å få oppdatert lovreguleringen av det private spillemarkedet. Det er viktig å få tilfredsstillende kontroll med denne virksomheten og legge til rette for at lotterimarkedet utvikler seg i samfunnsmessig trygge former i takt med den teknologiske og internasjonale utviklingen. Komiteen ser at det i dette markedet er både private og statlige spill, og mener det er viktig å se statlige og private spill i sammenheng.