16. Avkorting av pensjon mot arbeidsinntekt – folketrygdloven § 19-6

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til sine merknader til kap. 2670 i Budsjett-innst. S. nr. 11 (2000-2001). Høyre vil legge de økonomiske forholdene bedre til rette for eldre som ønsker å yte en arbeidsinnsats ved siden av pensjonen. Dagens stramme regler som begrenser hvor mye pensjonister mellom 67 og 70 år kan tjene ved siden av pensjonen før denne blir avkortet, føles som et hinder for mange eldre som fortsatt ønsker å bidra i arbeidslivet. Disse medlemmer mener grensen for arbeidsinntekt som pensjonister mellom 67 og 70 år kan ha uten avkorting i pensjon, bør heves fra 1 til 2 ganger folketrygdens grunnbeløp.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«I lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd gjøres følgende endringer:

§ 19-6 tredje ledd skal lyde:

Alderspensjonen skal ikke reduseres hvis den pensjonsgivende årsinntekten er mindre enn to ganger grunnbeløpet. Pensjonen uten ektefelletillegg og barnetillegg reduseres med 40 prosent av inntekt over to ganger grunnbeløpet.

§ 19-6 fjerde ledd første punktum skal lyde:

For en pensjonist som fram til fylte 67 år hadde avtalefestet pensjon med statstilskott, skal pensjonen uten ektefelletillegg og barnetillegg reduseres med 50 prosent av inntekt over to ganger grunnbeløpet.»

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti vil peke på at det er positivt om eldre mennesker som ønsker det, kan stimuleres til å delta noe i arbeidslivet selv om de er blitt pensjonister. Disse medlemmer vil be Regjeringen i forbindelse med oppfølgingen av Sandman-utvalgets innstilling komme tilbake til Stortinget med en vurdering av å øke fribeløpet for pensjonister mellom 67 og 70 år og for uføretrygdede.