3. Gravferdsstønad. Forbedringer av det behovsprøvde tillegget - folketrygdloven § 7-2 andre og tredje ledd

3.1 Sammendrag

Etter folketrygdloven § 7-2 kan det ytes gravferdsstønad når en person dør. Det kan videre ytes et tillegg til gravferdsstønaden etter en behovsvurdering. Ordningen med behovsprøvet tillegg har vart i tre år. Rikstrygdeverket har evaluert ordningen. Det viser seg at det er færre enn antatt som omfattes eller benytter seg av ordningen med behovsprøvet tillegg.

Departementet foreslår derfor visse forbedringer i reglene om behovsprøvet tillegg. Det foreslås at det ikke skal foretas behovsprøving mot egen formue når barnet er under 18 år, og at behovsprøvingen mot gjenlevendes inntekt oppheves. Videre foreslås det innført et fribeløp for samlet finansformue på kr 8 000 når avdøde etterlater seg ektefelle eller samboer.

Det foreslås at endringene trer i kraft fra 1. januar 2001. Samlet sett vil forslagene innebære noe administrativ forenkling. Samlede merutgifter som følger av forslagene, blir ca. 5 mill. kroner.

3.2 Komiteens merknader

Forslaget innebærer en viss forbedring av behovsprøvet tillegg til gravferdsstønaden. Komiteen har merket seg at det er færre enn antatt som benytter seg av ordningen med behovsprøvet tillegg. Komiteen ser det som positivt at Rikstrygdeverket har satt i gang informasjonstiltak overfor begravelsesbyråene for at de skal gi bedre informasjon til pårørende om ordningen med behovsprøvet gravferdshjelp.

Komiteen er enig i at det gis maksimal gravferdsstøtte, og at det ikke foretas behovsprøving mot egen formue eller mot avdødes barns formue når barn dør før de fyller 18 år. Komiteen har merket seg at behovsprøving mot gjenlevendes inntekt oppheves, og at det foreslås innført et fribeløp for samlet finansformue på kr 8 000 når avdøde etterlater seg ektefelle eller samboer.

Komiteen har merket seg at forslagene vil innebære noe administrativ forenkling samtidig som de samlede merutgifter blir ca. 5 mill. kroner.