4. Hva som skal anses som offentlig helsetjeneste i pasient- skadelovens forstand

4.1 Sammendrag

Det vises til at departementet i forskrift har klargjort hva som regnes til den offentlige helsetjenesten. Det framholdes at Finansnæringens Hovedorganisasjon har uttalt at grensen mellom offentlig og privat helsetjeneste burde endres slik at det private markedet ble ytterligere utvidet i forhold til hva som er tilfellet i dag fordi dette ville gjøre det mer regningssvarende for forsikringsselskapene å engasjere seg i dette markedet. Finansnæringens Hovedorganisasjon har foreslåttt at kun pasientskader som oppstår ved helt offentlige helseinstitusjoner, der det offentlige er arbeidsgiver, skal anses å være offentlig helsetjeneste og omfattes av dekningen fra Norsk Pasientskadeerstatning, mens virksomhet som drives på oppdrag av eller med driftstilskudd fra stat, fylkeskommune og kommune skulle forsikre seg privat.

Departementet foreslår å beholde lovbestemmelsen slik den er i dag. Det uttales at det vil sikre størst grad av trygghet for pasientene i offentlig helsetjeneste at det offentlige ved Norsk Pasientskadeerstatning står ansvarlig for de skader som inntreffer under det offenteliges ansvar for å sørge for helsetjenester.

4.2 Komiteens merknader

Komiteen er nøgd med at departementet foreslår å behalde lovteksten slik han er i dag. Det vert argumentert med at dette sikrar størst grad av tryggleik for pasientane i offentleg helsevesen ved at det offentlege, ved Norsk Pasientskadeerstatning, står ansvarleg for dei skader som inntreff under deira ansvar for å sørgje for helsetenester. Dessutan har komiteen merka seg at departementet i denne proposisjonen ikkje tar stilling til behov for endringar av forskrift om Norsk Pasientskadeerstatning og Pasientskadenemnda. Eventuelle behov for endring m.o.t fritidsskader/øyeblikkeleg hjelp kjem under eventuelle endringar i forskrift om NPE og PSN.

Komiteen har òg merka seg at skiljet mellom offentleg og privat helseteneste som pasientskadelova med forskrifter gjer, med dette ikkje vert gjort gjeldande for andre høve enn for pasientskadelova.