5. Begrenset forsikringsansvar

5.1 Sammendrag

Det er ikke sagt uttrykkelig i pasientskadeloven at det er anledning til å fastsette i forskrift bestemmelser om maksimalgrense for det erstatningsansvar et selskap kan bli ansvarlig for å dekke i en enkelt sak eller overfor en forsikringstaker i en periode, men det framgår av § 8 i loven og av forarbeidene til denne bestemmelsen at det er anledning til å begrense ansvaret.

Departementet foreslår at det gis regler i forskrift om adgangen til å avtale maksimale utbetalinger. Det uttales at av hensyn til at pasientene bør sikres utbetaling som ikke er avhengig av helsepersonellets eller virksomhetens økonomiske stilling, bør en slik maksimalgrense ikke settes for lavt. Departementet vil derfor foreslå at det gis hjemmel for å fastsette nivået for hvor lav en maksimalgrense for forsikringsdekningen kan være. Det uttales videre at på den annen side må fastsetting av laveste nivå ikke settes så høyt at forsikringen blir urimelig dyr for helsepersonellet.

Departementet anbefaler at det i forskrift fastsettes et laveste nivå for maksimalbegrensningen i forsikringsavtalene som setter tryggheten for pasienten først, og at det bør tas sikte på avgrensing som sikrer full erstatning.

Departementet er av den oppfatning at det vil virke klargjørende om bestemmelsen i pasientskadeloven § 8 annet ledd gir tydelig anvisning på at det kan gis forskrift om dekning av tap der forsikringsplikten ikke er overholdt, om fordeling av tapet og om ansvarsbegrensning for forsikringer etter loven.

5.2 Komiteens merknader

Komiteen deler departementet sitt syn på at det vil verke klargjerande om bestemminga i pasientskadelova § 8 andre ledd gjev tydeleg henvising til at det kan gjevast forskrift om dekning av tap der forsikringsplikta ikkje er fylgd, om fordeling av tapet og om ansvarsavgrensing for forsikringar etter lova. På grunn av den usikkerheita som har kome fram omkring storleiken på forsikringsmarknaden i samband med endringane i lova, og dermed høvet til å fordele ansvaret etter pasientskade, støtter komiteen departementet i å endre § 8. Komiteen sluttar seg til forslaget om at fordeling og dekning av udekka tap kan fastsetjast i forskrift for å gje større fleksibilitet i valet mellom alternative løysingar.