11. Opphevelse av adgangen til å unnlate foreleggelse av oversendelsesbrevet til Trygde­retten for den ankende part - trygderettsloven § 13 andre og fjerde ledd

11.1 Sammendrag

Det organet som opptrer som den ankendes motpart ved behandlingen for Trygderetten (blant annet trygdeetaten eller Aetat), har ansvaret for forberedelsen av ankesaken og utformer et oversendelsesbrev til Trygderetten med redegjørelse for saken og en begrunnelse for standpunktet.

Før saken sendes Trygderetten, skal et utkast til oversendelsesbrev i utgangspunktet sendes den ankende part med en frist for merknader på minst 14 dager. Ved en lovendring i 1999 ble det åpnet adgang til å unnlate foreleggelse for den ankende part dersom alle vesentlige fakta og vurderinger i oversendelsesbrevet må antas å være kjent for den ankende part.

Trygderettens leder har i brev av 30. april 2003 reist spørsmål om man bør gå tilbake til den tidligere ordningen med alltid å forelegge oversendelsesbrevet for den ankende part før saken sendes Trygderetten. Det pekes i brevet på at bestemmelsen benyttes i stor utstrekning i praksis, også i tilfelle der det ikke er åpenbart at alle fakta og vurderinger er kjent for den ankende part. Trygderettens formann peker videre på at ordningen ikke er tidsbesparende samlet sett. Trygderetten mener derfor at den ankende part alltid bør forelegges et utkast til oversendelsesbrev før saken sendes til retten, slik at merknadene kan vurderes alt på det forberedende stadiet av saksbehandlingen.

Departementet uttaler at adgangen til å unnlate foreleggelse bygget på en antagelse om at det sjelden ville dukke opp nye opplysninger eller vurderinger i forbindelse med foreleggelsen av oversendelsesbrevet. Når erfaringene nå viser at dette ikke holder stikk, er det departementets oppfatning at en bør gå tilbake til den tidligere ordningen med obligatorisk foreleggelse av oversendelsesbrevet for den ankende part før saken sendes Trygderetten.

Departementet foreslår at § 13 andre ledd andre punktum og § 13 fjerde ledd andre punktum om adgangen til unntak fra plikten til foreleggelse av oversendelsesbrevet, oppheves.

Opphevelsen av adgangen til å unnlate foreleggelse av oversendelsesbrevet for den ankende part foreslås å tre i kraft fra 1. januar 2004 og gis virkning for alle saker der oversendelsesbrevet ved ikrafttredelsen ikke er sendt Trygderetten. Det utales at endringen ikke har økonomiske eller administrative konsekvenser av budsjettmessig betydning, men at den vil bidra til å effektivisere ankebehandlingen.

11.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til det som står ovenfor, og slutter seg til forslaget. Komiteen anser at slike saksbehandlingsregler vil styrke den enkeltes rettssikkerhet.