10. Endring av utbetalingstidspunktet for uførepensjon - folketrygdloven § 22-12

10.1 Sammendrag

Det vanlige forløpet i en uførepensjonssak er at vedkommende mottar sykepenger ut sykepengeperioden på ett år, og deretter går over på rehabiliteringspenger eller attføringspenger. Ofte forsøkes både medisinsk rehabilitering og attføring. Hvis ikke noe av dette fører fram, vil det som regel bli innvilget uførepensjon. I henhold til lang forvaltningspraksis vil i slike tilfeller et krav om uførepensjon kunne anses fremmet samtidig med krav om rehabiliteringspenger eller yrkesrettet attføring. Dersom uførepensjon innvilges, avregner trygdekontoret ytelsene mot hverandre for hele perioden og etterbetaler et eventuelt overskytende beløp.

Departementet finner det prinsipielt uheldig å etterbetale en eventuelt overskytende pensjon for tidsrom hvor vedkommende allerede har mottatt en ytelse til livsopphold. Når det gjelder sykepenger, framgår det av loven at det ikke skal foretas en slik avregning. Rehabiliterings- og attføringspenger er i likhet med sykepenger en korttidsytelse, og departementet mener det bør gjelde like regler i forbindelse med overgang til uførepensjon. Det foreslås å lovfeste en utbetalingsregel tilsvarende som for sykepenger slik at uførepensjon ikke utbetales for perioder hvor vedkommende har mottatt rehabiliteringspenger, attføringspenger eller tidsbegrenset uførestønad.

For å opprettholde gjeldende rett og unngå at endringen av reglene om etterbetaling medfører lavere alderspensjon, foreslår departementet at folketrygdloven § 3-19 fjerde ledd endres slik at framtidige pensjonspoeng godskrives for tiden fra uføretidspunktet dersom det er til fordel for pensjonisten.

Departementet foreslår at endringen trer i kraft 1. januar 2004.

Forslaget vil gi en innsparing i 2004 på anslagsvis 95 mill. kroner.

10.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, viser til det som står ovenfor, og slutter seg til departementets forslag. Flertallet vil understreke betydningen av at ordningen ikke skal gå utover ens fremtidige pensjon.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Senterpartiet vil følge nøye med på hvordan virkningen av denne endringen vil slå ut overfor de personer som allerede i dag sliter med dårlig økonomi. Dersom det skulle vise seg at endringen medfører en uheldig utvikling for denne gruppen, så vil disse medlemmer vurdere å reversere denne i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2004.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti viser til at Regjeringa foreslår at det ikke lenger skal etterbetales uførepensjon for tidsrom hvor det er utbetalt rehabiliteringspenger, attføringspenger eller tidsbegrenset uførestønad. Dette er et forslag som vil skape en vanskeligere økonomisk situasjon for personer som står utenfor arbeidslivet, og som fra før har en trang økonomi. Disse medlemmer vil derfor i samsvar med dette gå imot departementets forslag.