2.1 Fast promillegrense og avholdsplikt

Under behandlingen i Stortingets justiskomité av Ot.prp. nr. 51 (1997-1998) om lov om fritids- og småbåter sluttet flertallet seg til lovforslaget, men ba departementet "så snart som mogleg kome attende til Stortinget med eit lovframlegg der også båtar som nemnd (båter over 50 fot som ikke er registrert) vert underlagde promillereglane".

Et høringsnotat med forslag til regler om fast promillegrense for større skip, regler om avholdsplikt for skip som brukes i næring, samt endringer i småbåtloven om utåndingsprøve og andre undersøkelser ble sendt ut i august 2003. Generelt sett var det bred tilslutning blant høringsinstansene om forslagene i høringsnotatet.

2.2 Et eget straffebud mot tortur

Norsk rett har ikke noe særskilt straffebud mot tortur. Men torturhandlinger rammes av mer generelle straffebud om blant annet legemskrenkelser, frihetsberøvelse, tvang, trusler og misbruk av offentlig myndighet.

Straffelovkommisjonen foreslår ikke noe eget straffebud mot tortur. Straffelovkommisjonens utredning i NOU 2002:4 ble sendt på høring i juni 2002. I høringsbrevet tok departementet særskilt opp spørsmålet om det bør innføres et eget straffebud mot tortur. Departementet ga uttrykk for at det internasjonalt ville være uheldig om Norge ikke følger torturkomiteens anbefalinger. Det nærmere innholdet i et eventuelt straffebud mot tortur ble også drøftet. Flertallet av høringsinstansene går inn for at det innføres et eget straffebud mot tortur.

2.3 Forklaringsplikt overfor politiet for ansatte i finansinstitusjoner mv.

Spørsmål om å begrense rekkevidden av bestemmelsene om taushetsplikt for ansatte i finansinstitusjoner mv. i forhold til politiet har vært drøftet tidligere, blant annet av Inndragningsutvalget i NOU 1996:21 Mer effektiv inndragning av vinning.

I et høringsnotat fra desember 2000 ble høringsinstansene bedt om å uttale seg om forslag til endringer i bestemmelsene om taushetsplikt for ansatte i banker og forsikringsselskaper mv. etter mønster av revisorloven.