5. Personalmessige forhold i et aksjeselskap og overgangsordninger

Omdanningen av Televerket til statsaksjeselskap innebærer at virksomheten får status som eget rettssubjekt.

       Ved omorganiseringen fra forvaltningsbedrift til aksjeselskap vil bl.a. arbeidsmiljølovens regler om ansettelse, oppsigelse, avskjed og fortrinnsrett avløse reglene i tjenestemannsloven.

       Som statseid aksjeselskap vil « Televerket AS » bli medlem av Norges arbeidsgiverforening for virksomheter med offentlig tilknytning, NAVO.

       Det legges til grunn at den enkelte arbeidstakers tilsettingsforhold løper uavbrutt videre inn i « Televerket AS », fordi selskapet er å anse som en videreføring av eksisterende virksomhet. Departementet foreslår at rett til ventelønn og fortrinnsrett til annen statsstilling gis for en periode på 3 år i første omgang. I lys av utviklingen i « Televerket AS » vil en senere vurdere en forlengelse av overgangsperioden med 1-2 år.

       I « Televerket AS » vil de ansatte i henhold til aksjeloven ha rett til representasjon i styret med inntil en tredjedel, men minst to, av styrets medlemmer med varamedlemmer. Aksjeselskapet skal også ha en bedriftsforsamling som skal bestå av minst tolv medlemmer, hvorav de ansatte skal være representert med en tredjedel av medlemmene med varamedlemmer.

       Prinsipielt sett er det en sak for styret eller den styret gir myndighet i samråd med de ansattes representanter, å komme fram til hvilken pensjonsordning « Televerket AS » bør ha.

       Spørsmålet om eventuell opprettholdelse av medlemskap i Statens Pensjonskasse må avklares mellom Samferdselsdepartementet og Administrasjonsdepartementet. Etter nåværende ordning skal endelig vedtak om et evt. medlemskap deretter fattes av Stortinget. Inntil det foreligger en avgjørelse om pensjonsordning for « Televerket AS », opprettholdes medlemskap i Statens Pensjonskasse.

       Ved omdanningen vil « Televerket AS » fortsatt ha fullt personalmessig ansvar for de ansatte i Televerkets Nye Muligheter (TNM) som i dag er en egen divisjon innenfor forvaltningsbedriften Televerket. De ansattes rettigheter vil bli de samme som for øvrige ansatte som går over i det nye selskapet. Det forutsettes at « Televerket AS » aktivt bistår medarbeidere i TNM med å skaffe arbeid i andre deler av eller utenfor bedriften. For de som nå er i eller vil bli overført til TNM, vil bedriften ha som mål at disse skal være kommet over i annet passende arbeid i løpet av to år.

Komiteens merknader

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti, har merket seg departementets forslag om at den enkelte arbeidstakers tilsettingsforhold løper uavbrutt inn i « Televerket AS ». « Televerket AS » får fullt ansvar for de ansatte i Televerkets Nye Muligheter og bedriften vil ha som mål at de som nå er eller vil bli overført, skal være kommet over i annet passende arbeid i løpet av to år.

       Flertallet er enig med departementet i at de ansatte i Televerket gis rett til ventelønn og fortrinnsrett til annen statsstilling.

       Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti har merket seg at dette kan skje i inntil 5 år.

       Komiteens medlemmer fra Høyre mener statens arbeidsgiveransvar bør få en klar tidsmessig begrensning.

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti, er enig i at inntil det foreligger en avgjørelse om pensjonsordninger for « Televerket AS », opprettholdes medlemskap i Statens Pensjonskasse.

       Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti har merket seg at det legges til grunn at ytelser og premievilkår for de ansatte i sum skal være minst like gode som dagens ordning i Statens Pensjonskasse.

       Disse medlemmene forutsetter at spørsmålet om særaldersgrenser tas hensyn til i en slik sammenheng.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti har merket seg den uro som planene om omorganisering av Televerket har medført for de ansatte. Videre legger disse medlemmene vekt på at de ansattes fagorganisasjoner er sterkt imot omgjøring av Televerket til heleid, statlig aksjeselskap. Disse medlemmene har tatt dette med i vurderingen av å opprettholde Televerket som forvaltningsbedrift.