6. Lovspørsmål

I Ot.prp. nr. 61 (1993-1994) er det fremmet forslag til egen lov om omdanning av forvaltningsbedriften Televerket til aksjeselskap. Bakgrunnen for dette er at en omdanning av Televerket til aksjeselskap vil reise spørsmål av rettslig art vedrørende forholdet til aksjelovgivningen, eierforholdet til aksjene, samt visse overgangsspørsmål knyttet til overføring av offentlige rettigheter og av Televerkets forpliktelser.

       Videre vil det oppstå personalmessige spørsmål om overgangsordninger knyttet til fortrinnsrett til annen statsstilling og rett til ventelønn.

       Prinsippet om eierrett for staten til aksjene i « Televerket AS » er nedfelt i forslaget til selskapsvedtekter. Etter Regjeringens syn står dette spørsmålet så sentralt ved en eventuell omdanning at det i tillegg er naturlig å lovfeste statens eierskap til aksjene. Et statlig eierskap vil sikre en overordnet samfunnsmessig styring.

Komiteens merknader

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti, viser til Ot.prp. nr. 61 og Innst.O.nr.58 (1993-1994) vedrørende egen lov om omdanning av forvaltningsbedriften Televerket til aksjeselskap.