1. Innledning

     Det legges frem forslag om iverksettelse av tollsatser som Norge har forpliktet seg til under handelsforhandlingene i den åttende forhandlingsrunden, den såkalte Uruguay-runden, innenfor rammene av Generalavtalen om tolltariffer og handel (GATT).

       Departementet viser til den redegjørelse som er gitt i St.prp. nr. 65 (1993-1994) Om resultatet av Uruguay-runden (1986-1993) og om samtykke til ratifikasjon av Avtale om opprettelse av Verdens Handelsorganisasjon (WTO) m.m.

       Det gis i proposisjonen orientering om provenyvirkningen av GATT/WTO-avtalen samt om de næringsmessige virkninger av avtalens tollmessige løsninger.

       Den årvisse tollnedtrappingen etter GATT/WTO-avtalen vil bli fremlagt for Stortinget i den årlige budsjettproposisjonen om tollavgifter. Dersom det foreligger nærings- og samfunnsøkonomiske grunner for en raskere tollnedtrapping og/eller administrativ nedsettelse av tollsatser utover de GATT-bundne satser, vil Regjeringen på tilsvarende måte fremme forslag om dette i budsjettproposisjonen om tollavgifter.

       Norge vil ved et eventuelt medlemskap i EU overta de forpliktelser og rettigheter som EU har som følge av resultatet i Uruguay-runden. Dette skyldes at Norge da vil være en del av EUs tollunion, med dens felles ytre toll- og handelspolitikk. Det vises for øvrig til omtalen i St.meld. nr. 40 (1993-1994), kap. 5.10.4.

1.1 Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Erik Dalheim, Laila Kaland, Berit Brørby Larsen, Tore Nordtun, Bjørnar Olsen, Reidar Sandal og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, fra Senterpartiet, Magnhild Meltveit Kleppa, Per Olaf Lundteigen og Gudmund Restad, fra Høyre, Harald Ellefsen, Per-Kristian Foss, og Erna Solberg, fra Kristelig Folkeparti, Odd Holten og Einar Steensnæs, fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen og Eilef A Meland, fra Venstre, Lars Sponheim, fra Rød Valgallianse, Erling Folkvord, og representanten Stephen Bråthen, viser når det gjelder St.prp. nr. 65 (1993-1994) og St.meld. nr. 40 (1993-1994) til henholdsvis Innst.S.nr.43 (1994-1995) og Innst.S.nr.209 (1993-1994).

       Komiteen begrenser merknadene i denne innstilling til de endringer i tolltariffen som følger av Innst.S.nr.43 (1994-1995) og komiteen viser til denne når det gjelder de politiske endringene av handelsforhandlingene i Uruguay-runden under GATT og ratifikasjon av WTO.

       Komiteen viser til brev fra finansministeren 2. desember 1994 vedrørende korreksjon av skrivefeil i proposisjonen. Brevet følger som trykt vedlegg til denne innstillingen.

       Komiteen har merket seg at den årvisse nedtrappingen av tollsatsene etter GATT/WTO-avtalen og eventuelle forslag til andre endringer av tollsatsene vil bli framlagt for Stortinget i den årlige budsjettproposisjonen om tollavgifter.

       Komiteen sier seg enig i dette.