4. Komiteens merknader

    Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunnar Breimo, Ranveig Frøiland, Aud Gaundal, Gunn Karin Gjul, Bent Hegna og Karita Bekkemellem Orheim; fra Senterpartiet, lederen, Odd Roger Enoksen og Håkon Giil; fra Høyre, Gunnar Fatland og Eva R Finstad; medlemmet fra Kristelig Folkeparti, Hilde Frafjord Johnson; medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, Paul Chaffey og medlemmet Oscar D Hillgaaar, har ingen merknad til den framlagte plan om anlegg og drift av et nytt transportsystem for naturgass til Frankrike.

       Komiteen har positivt merket seg at 11 rettighetshavere har gått sammen, og at rørledningen organiseres som et nytt interessentskap med disse rettighetshaverne.

       Komiteen er enig i at Statoil er operatør ved utbyggingen av transportsystemet og tar til etterretning at departementet på et senere tidspunkt vil ta stilling til operatørskap for transportsystemet i driftsfasen.

       Når det gjelder bytte av SDØE-andel i Norpipe oljerørledning mot andel i Norsea Gas terminalen, mener komiteen dette er i tråd med vedtatte retningslinjer både i St.meld. nr. 46 (1986-1987) og i St.meld. nr. 26 (1993-1994). Det er viktig å videreføre hovedregelen om at selskapenes fortjeneste bør tas ut på feltene og ikke i transportsystemet.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at de samla leveringsforpliktelsene til kontinentet er raskt økende og vil kunne bygge seg opp mot et nivå på 62 mrd. Sm3/år i år 2005. Disse medlemmer mener at i tiden framover bør det blant annet ut fra en langsiktig ressursdisponering utvises stor varsomhet med å ta opp forhandlinger og inngå kontrakter om nye gassleveranser.