3. Bytte av SDØE-andel i Norpipe oljerørledning mot andel i Norsea Gas terminalen

      Departementet viser til at oljen fra Ekofiskområdet og andre felt i søndre Nordsjø transporteres gjennom en rørledning fra Ekofisk til Teesside i England. Gassen fra området transporteres gjennom en rørledning til Emden i Tyskland som også transporterer gass fra felt i Nordre Nordsjø via Statpipe. Norpipe A.S. eier og driver olje- og gassrørledningen. I tillegg er det et norsk aksjeselskap, Norsea Gas A.S., som eier og driver mottaksterminalen i Emden. Tilsvarende er det to britiske aksjeselskaper som eier og driver henholdsvis et oljestabiliseringsanlegg, Norpipe Petroleum UK Ltd, og et våtgass fraksjoneringsanlegg, Norsea Pipeline Ltd, ved Teesside i England.

       Det foreslåtte byttearrangementet for dagens transportkapasitet for gass, vil innebære at SDØE vil få ens andel i gasstransportkjeden bestående av Norpipe gassrør og Norsea Gas terminalen, og SDØE-andelen vil utgjøre 20 % fra år 2005 og øke til 40 % fra år 2007. SDØEs andel i Norpipe oljerør fra år 2005 vil bli redusert fra 40 % til 5 %. Byttearrangementet er fremforhandlet av eierne av Norpipe og er i samsvar med vilkår departementet stilte for å gå med på en forlengelse av Norpipes driftstillatelse for olje- og gassrøret fra hhv. år 2005 og år 2007 til år 2028; jf. St.prp. nr. 62 (1993-1994), Ny utbygging av Ekofiskfeltet m.v.

       Departementet viser til at den foreslåtte gjennomføring av byttearrangementet vil gi et bedre samsvar mellom eierskap i de ulike ledd av transportsystemene og et bedre samsvar mellom eierandel og skiperandel, noe som vil bidra til en mer effektiv drift av transportsystemene. Det vises i denne sammenheng også til drøfting i St.meld. nr. 26 (1993-1994), Petroleumsmeldingen.