1. Innledning

       Folketrygden reguleres av nærmere ett tusen paragrafer i lov om folketrygd og tilhørende forskrifter, samt av bestemmelsene om ulike tjenestepensjonsordninger og samordningsloven. Reglene på området er omfattende og kompliserte.

       Det er påvist betydelige feil i utbetalinger av pensjoner.

       Med visse mellomrom vedtas endringer i folketrygdloven med tilknyttet regelverk, med omfattende overgangsregler. Det er viktig at det i tilknytning til slike endringer foretas tilfredsstillende konsekvensutredninger, og at endringene blir gjort kjent og innarbeidet i gjeldende rutiner før iverksettelse.

       Stortinget vedtok den 21. desember 1990 visse endringer i folketrygdens pensjonssystem, herunder inntektsprøving av forsørgingstillegg og endringer knyttet til opptjeningen av pensjonspoeng. For løpende ytelser ble det vedtatt å innføre visse overgangsordninger, og ca 40.000 pensjonister ble her berørt. Etter reguleringen av grunnbeløpet i 1996 er kun et mindre antall pensjonister fortsatt berørt av reglene.

       Formålet med undersøkelsen har vært å vurdere om forberedelse og iverksettelse av de nye reglene var hensiktsmessige og i samsvar med god forvaltningspraksis. Undersøkelsen er konsentrert rundt arbeidet med utarbeidelsen av overgangsregler og iverksettelsen av disse, herunder; fastsettelse av forsørgingstillegg og garantitillegg knyttet til dette i folketrygden, samordning av barnetillegg i tjenestepensjonsordning med garantitillegg som erstattet barnetillegg i folketrygden og samordning av tjenestepensjoner med pensjoner med garantitillegg for tilleggspensjon i folketrygden.