4. Planleggings- og samordningsdepartementet

4.1 Statsregnskapet 1993 - Statens Pensjonskasses rutiner m.v. ved beregning og utbetaling av pensjoner

       Riksrevisjonen har ved flere anledninger påpekt alvorlig svikt i de interne kontrollrutinene i Statens Pensjonskasse (SPK) og i systemene for beregning og utbetaling av pensjoner. Saken ble senest framlagt for Stortinget i Dok.nr.3:01 (1996-1997), jf. Innst.S.nr.140 (1996-1997) og Stortingets behandling 30. januar 1996.

       Planleggings- og samordningsdepartementet opplyser at utbetaling av pensjoner fortsatt følges tett opp gjennom departementets løpende etatsstyring og at utviklingsprosjektet som startet i 1993 fortsatt pågår. Målet for prosjektets kortsiktige tiltak var å redusere feilprosenten for pensjonsutbetalingene. Etter en reduksjon fra 9 % ved prosjektets oppstart til 3 % i 1995 bemerket Riksrevisjonen at feilprosenten igjen syntes å være stigende, jf. Dok.nr.3:01 (1996-1997).

       Målet for de langsiktige tiltakene har vært å utvikle et nytt IT-system, noe som viste seg å være en meget krevende oppgave. I tildelingsbrevet for 1997 satte departementet som resultatmål at feilprosenten ikke skulle overstige 4 %. Målet på sikt var 2 %. Dette er ikke innfridd og internrevisjonen har avdekket en feilprosent på 6,6 %.

       Departementet er ikke tilfreds og vil i den løpende etatsstyringen legge spesiell vekt på oppfølging av SPKs pensjonsutbetalinger samt løpende vurdere SPKs ressurser i forhold til pålagte arbeidsoppgaver.

       Departementet og SPK er blitt enige om å utvide kostnadsrammen samtidig med at ferdigstillelse forskyves til desember 1999. De endelige resultatene av prosjektet vil derfor ikke kunne evalueres før etter tusenårsskiftet.

       Riksrevisjonen har merket seg at kvaliteten på saksbehandlingen av pensjoner i SPK fortsatt ikke er tilfredsstillende. Antall feil i saksbehandlingen er mer enn fordoblet de siste to årene. Den kortsiktige delen av utviklingsprosjektet har, etter en nedgang i antall feil i en periode, ikke gitt de resultatene som ble forutsatt. Det endelige resultatet av den langsiktige delen av prosjektet vil ikke kunne evalueres før etter tusenårsskiftet.

       Saken står fortsatt til observasjon.

4.2 Komiteens merknader

       Komiteen har merket seg at det utviklingsprosjektet som ble startet i 1993 for å redusere feilprosenten for pensjonsutbetaling fortsatt viser en ikke tilfredsstillende kvalitet. Når antall feil i saksbehandlingen er mer enn fordoblet de siste to årene uten at departementet har grepet inn er dette meget betenkelig.

       Komiteen understreker at slike forhold ikke kan fortsette uten at ansvarlig statsråd ser til at kvaliteten blir tilfredsstillende. Komiteen forutsetter at dette blir prioritert og brakt i orden.

       Komiteen slutter seg til at saken fortsatt står til observasjon.