5.1 Fremtidige modeller for formidling og produksjon av opera og ballett i Norge

Kulturdepartementet drøftet i St.prp. nr. 37 (1997-98) Om nytt operahus forutsetninger og mål for formidling og produksjon av opera og ballett i Norge. Det var her lagt vekt på at en modell må bygge på eksisterende ressurser og aktiviteter og den kompetanse som finnes på området. Det eksisterer allerede variert virksomhet rundt om i landet som i stor grad er basert på samarbeid mellom profesjonelle og amatører. Dette gjør at produksjonene oppfyller en allmennkulturell målsetting i tillegg til en rent kunstnerisk målsetning. Begge disse mål må legges til grunn for en fremtidig modell for opera- og ballettformidling.

I St.prp. nr. 37 (1997-98) Om nytt operahus understreket Kulturdepartementet at en fremtidig modell må baseres på de lokale operakreftene og den interessen som man finner i lokalmiljøene. Samtidig skal profesjonelle bidra ved å gi bistand på ressurssiden og medvirke til økt kompetanse og kvalitet i produksjonene. Ressurser kan omfatte både personell, utstyr og veiledning.

Kulturdepartementet legger til grunn komiteens merknader i Innst. S. nr. 225 (1997-98) i det videre arbeid med opera- og ballettformidling.

Kulturdepartementet fastholder at en slik modell bør utvikles parallelt med byggingen av et nytt operahus. Siktemålet er at en plan for opera- og ballettproduksjon og formidling på landsbasis skal foreligge når et nytt operahus står klart til bruk. Det vil først være ved innflytting i nytt hus at operaen vil kunne bygge opp et utvidet ressurs- og kompetansesenter som kommer hele opera- og ballett-Norge til gode. Et slikt senter bør omfatte bibliotektjenester, utleie av utstyr og bistand av ren opera- og ballettfaglig art.

Kulturdepartementets arbeid med utvikling av en fremtidig modell for opera- og ballettformidling i Norge skal skje i nært samarbeid med Den Norske Opera og relevante kunstinstitusjoner og miljøer. Også aktuelle lokale og regionale myndigheter skal inviteres til å delta. Kulturdepartementet tar sikte på å oppnevne en referansegruppe til å bistå i arbeidet.