Brev fra Utenriksdepartementet v/Øystein Hovdkinn til Senterpartiets stortingsgruppe v/Morten Lund, datert 13. desember 2000

Spørsmål til departementet vedrørende stortingsproposisjon nr. 12 (2000-2001)

Det vises til brev fra Senterpartiets stortingsgruppe datert 12. desember 2000 vedrørende st.prp. nr. 12 (2000-2001). Vedlagt følger svar på spørsmål vedrørende frivillighet for å begrense bruk av tilsetningsstoffer, direktiv 95/2/EF samt direktiv 94/36/EF.

Svar på skriftlig spørsmål fra Senterpartiets stortingsgruppe vedrørende St. prp. nr. 12 (2000-2001)

Frivillighet for å begrense bruk av tilsetningsstoffer

  • 1. SNT kan i tilsyn og overvåkning følge med i bruk av tilsetningsstoffer i næringsmiddelproduksjon, herunder de tilsetningsstoffer det her er snakk om. Dersom SNT ser en økt bruk av disse tilsetningsstoffene, har vi ingen direkte sanksjonsmyndighet, men SNT offentliggjør resultatene av disse undersøkelsene.

  • 2. Næringsmiddelprodusentenes og dagligvarebransjens restriktive holdning til økt bruk av tilsetningsstoffer vil ikke være uforenlig med EØS-avtalen. Selv om direktivene åpner for økt bruk av enkelte tilsetningsstoffer i mat, betyr ikke dette at næringen er forpliktet til å tilsette hele den tillatte mengde. En slik holdning må imidlertid være basert på den enkelte aktørs selvstendige og frivillige beslutning. Det kan under ingen omstendighet oppnås gjennom avtaler eller samordnet praksis mellom aktørene i markedet som bryter med EØS-avtalens konkurranseregler eller norsk konkurranselovgivning. Det er således ikke snakk om en slik avtale eller praksis, men en felles tilkjennegivelse av hver enkelt aktørs selvstendige holdning.

  • 3. Markedet har med dette ikke overtatt oppgaven med å regulere tilsetningsstoffer i næringsmidler. Norge har et regelverk for tilsetningsstoffer, de her omtalte stoffene utgjør en veldig liten del av det totale regelverket, og EUs bestemmelser legger også helsemessige hensyn til grunn for sitt regelverk.

  • 4. Ja, kombinert med andre mulige tiltak som generell og spesiell informasjon og veiledning til forbrukerne.

Direktiv 95/2/EF

  • 1. Dette har blitt utredet i detalj blant annet av Danmark i forbindelse med søksmålet mot Kommisjonen. SNT har hatt tilgang til alle vurderingene som er foretatt av Danmark, samt vurderinger gjort av SNTs egne eksperter i Vitenkapskomitéen. Dette er i Stortingsproposisjon 12 blitt omtalt så nøyaktig som mulig. SNT vil også påpeke at en endring i regelverket ikke i seg selv vil føre til en endring i helserisiko. Det er først når eller hvis nivåene og bruken i maten endres det kan bli forandringer i befolkningens inntak av tilsetningsstoffer og dermed risiko.

  • 2. Det vil avhenge av mengde import og hvor importen kommer fra. Dersom det skulle skje store endringer i mengde import kan naturligvis spørsmålet om for mye nitritt/nitrat bli tatt opp og vurdert. Om nødvendig vil regelverket kunne endres midlertidig og/eller andre tiltak settes inn.

  • 3. Ikke i Norge. Norske produsenter er pålagt kvalitetssystemer. Næringsmiddeltilsynet overvåker produksjonen og dårlig hygiene vil gi seg utslag i mange problemer i tillegg til de som er relatert til nitritt/nitrat.

Direktiv 94/36/EF

  • 1. Dersom en produsent skal produsere blå brus, har produsenten et teknologisk behov for blå farge. Hvorvidt det er behov for blå brus i markedet er opp til forbrukerne å avgjøre, ikke myndighetene.

  • 2. Det vil være vanskelig å merke produkter med hensyn på de forbrukere som ikke kan lese. Alternative virkemidler i så henseende vil da være opplysningssnutter i NRK, spredning av informasjon via frivillige organisasjoner, skoleverket, og så videre.

  • 3. Nei, norske helsemyndigheter anser ikke forsøk med azofargestoffer på mennesker som etisk forsvarlig. De tall proposisjonen referer til er fra land der disse fargestoffene er godkjent for bruk.

  • 4. Man snakker ikke om allergiske reaksjoner, men om intoleranse/overfølsomhetsreaksjoner av forbigående karakter fortrinnsvis hos mennesker med atopisk sykdom. De vanligste symptomer som er registrert har vært elveblest, rødme og hevelse i huden, åndedrettsbesvær, hodepine og mage-tarmsymptomer.

    Undersøkelser av hvordan stoffer kan virke i kombinasjon har man ikke per dags dato for disse stoffene. Arbeid er imidlertid påbegynt internasjonalt der det ses på synergieffekter av tilsetningsstoffer.

  • 5. Nei, disse overfølsomhetsreaksjonene er karakterisert ved at de vanskelig lar seg diagnostisere på grunn av diffuse symptomer. SNT, i samarbeid med Statens råd for ernæring og fysisk helse og Norges astma og allergiforbund, har laget informasjon beregnet på leger, helsepersonell, pasienter og næringsmiddelbransjen om hvordan man skal forholde seg til/hva man skal se etter i forbindelse med allergi og overfølsomhet.