6. Riksrevisjonens uttalelse

Riksrevisjonen vil understreke at undersøkelsen viser at norske myndigheter har etablert de systemer som OSPAR-konvensjonen krever for å regulere forurensende virksomheter og kontrollere at slike reguleringer følges. Det kan imidlertid konstateres brudd på de kravene som er fastsatt av myndighetene som tiltak i gjennomføringen av konvensjonen, og det reageres i liten grad med strenge sanksjoner på slike brudd. Det kan derfor stilles spørsmål ved myndighetenes oppfølging av det nasjonale regelverket. Riksrevisjonen har merket seg at departementet nå vil overveie om det bør gis signaler til ytre etater om at strengere sanksjonsform som første reaksjonsform bør benyttes oftere.

I undersøkelsen framkom det at 57 pst. av kommunene ikke har gjennomført de kontrolloppgavene de har fått delegert fra staten. Departementet opplyser at det er en overordnet politisk målsetting for Regjeringen å gi kommunene større myndighet på hele miljøvernområdet. Riksrevisjonen minner om at departementet har det overordnede nasjonale ansvaret selv om myndigheten delegeres.

Miljøverndepartementet har tidligere opplyst at statlige myndigheter er mindre strenge i myndighetsut­øvelsen overfor kommuner enn overfor næringslivet og annen privat virksomhet som forurenser. Riksrevisjonen mener det kan gi uheldige signaler overfor andre forurensere når en offentlig kontrollmyndighet særbehandler annen offentlig virksomhet.

I undersøkelsen er det dokumentert at det ikke er fremskaffet samlede resultattall for reduksjoner av fosfor- og nitrogenutslippene fra landbruket til vannforekomstene siden 1996. Riksrevisjonen forutsetter at modellen for beregning av næringssaltutslipp fra landbruket forbedres, og at oppnådde resultater i fremtiden legges til grunn for tilpassing av tiltak og virkemidler. Riksrevisjonen har merket seg at Landbruksdepartementet i den årlige gjennomgangen av forskrift om endret jordarbeiding vil vurdere tildelingskriteriene og bruk av andre virkemidler for å øke tiltaksgjennomføringen der behovene er størst.