7. Domstoler med begrenset fagkrets

Domstoler som ikke har full fagkrets er gjerne blitt betegnet spesialembeter.

Spesialdomstolene i Bergen, Stavanger og Trondheim har alle tinglysing, skifte-, konkurs- og gjeldssaker, saker etter tvangsfullbyrdelsesloven og notarial og ekteskapssaker. Mens namsmannsoppgavene som hovedregel utføres av lensmennene, er namsmennene i byer spesialdomstoler organisatorisk underlagt by-­fogdembetene.

Strukturutvalget mener at førsteinstansdomstolene så vidt mulig bør organiseres som fullfaglige domstoler. En rekke domstoler gir uttrykk for at de støtter dette. Enkelte mener imidlertid at Strukturutvalget har overvurdert verdien av fullfaglighet.

Departementet mener at rekrutteringshensyn best ivaretas gjennom organisering av domstolene som fullfaglige enheter. Ved at tinglysingen er foreslått tatt ut av domstolene, fjernes den største og mest forvaltningspregede arbeidsoppgaven fra spesialdomstolene. Meldingen tar ikke stilling til hvordan den sivile rettspleie på grunnplanet bør organiseres, og Justisdepartementet vil således i denne omgang ikke foreslå noen endringer for de domstoler som allerede har namsmannsfunksjoner.

I meldingen kapittel 14 fremsettes forslag til fremtidig domstolstruktur i Bergen, Stavanger og Trondheim. Justisdepartementet vil starte arbeidet med å utrede domstolsstrukturen i Oslo i 2001.

Komiteens merknader

Komiteen støtter synet om å organisere domstolene som fullfaglige enheter. Komiteen mener at hensynet til å rekruttere kunnskapsrike og dyktige dommere og funksjonærer også blir best ivaretatt ved en slik struktur. I og med at meldingen ikke tar stilling til hvordan den sivile rettspleie på grunnplanet bør organiseres, synes komiteen det er greit at en i denne omgang ikke foreslår noen endringer i namsmannsfunksjonen.