3. Forsvarets hundeskole

Regjeringen foreslår at Forsvarets hundeskole underlegges Generalinspektøren for Hæren og samlokaliseres med utdannings- og kompetansesenter for Hærens logistikkvåpen (LOGUKS) på Sessvollmoen/Hauerseter. Tiltaket iverksettes innen 1. januar 2003. Seiersten fort legges ned fra samme dato.

Det er ikke mulig å realisere personellmessige innsparinger ved å lokalisere FHSK til en ny avdeling. Skolen får i dag all sin administrative støtte fra Ocarsborg festning. Med unntak av kontorpersonalet driver ingen av de tilsatte med administrasjon. Det er derfor ikke grunnlag for å redusere dagens driftsutgifter ved en endring av hundeskolens administrative tilknytning eller flytting. Ingen av de vurderte alternativene fører til løsninger hvor reduksjon i driftsutgiftene oppveier de nødvendige investeringsbehov. Innsparingspotensialet ved FHSK kan derfor ikke sees isolert, men i sammenheng med nedleggelsen av Forsvarets virksomhet på Oscarsborg festning og den reduksjon i driftskostnader som fremkommer der.

Lokalisering til Hauerseter/Sessvollmoen gir muligheter for samvirke med Hærens logistikkavdelinger, felles kompetansesenter for utdanning av vognførere, Forsvarets militærpolitiskole og Militærmedisinsk utdannings- og kompetansesenter (MUKS) med bl.a. Veterinærinspektøren som har egen dyrestall. Nærhet til Oslo lufthavn Gardermoen gir også muligheter for trening av hunder i et flyoperativt miljø.

Sessvollmoen framstår som det klart rimeligste alternativ spesielt fordi det er små behov for investeringer i eiendommer, bygg og anlegg. Disse er beregnet til 38 mill. kroner. Nåverdien for investerings- og driftskostnadene over ti år er 146 mill. kroner. Tilsvarende er nåverdiberegningen for dagens lokalisering 169 mill. kroner, Rygge 158 mill. kroner og Heistadmoen 160 mill. kroner. Lokalisering til Hauerseter/Sessvollmoen er det klart rimeligste alternativ både investerings- og driftsmessig selv når man sammenligner nødvendige kostnader ved å forbli i nåværende lokaliteter.