Vedlegg 4: E-post fra Arkiv i Nordland v/leder SveinFygle til familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, datert 18. november 2002

Ad overføring av statlige arkivsaker for Nordland til Statsarkivet i Tromsø

Arkiv i Nordland er kjent med formuleringen i St.meld. nr. 22 - Kjelder til kunnskap og oppleving: "Heilt nyleg har Riksarkivaren teke til orde for å redusere tenestedistriktet til Statsarkivet i Trondheim ved å leggja Nordland under Statsarkivet i Tromsø" (s. 131). Vi er videre kjent med at denne saken skal behandles politisk i Familie-, kultur- og administrasjonskomiteen. Arkiv i Nordland tilrår i den forbindelse at de statlige arkivsakene for Nordland blir værende på Statsarkivet i Trondheim, og at altså Nordland forblir en del av tjenestedistriktet til nevnte statsarkiv. Vi begrunner denne tilrådingen med følgende momenter:

  • 1. Nordland er ikke tjent med å bli overført fra Trondheim til Tromsø statsarkivdistrikt. Sett ut fra et kommunikasjonssynspunkt vil tilgjengeligheten til arkivmaterialet for Nordlands befolkning ikke bli bedre, snarere tvert imot.

  • 2. Det verste som kan skje er at noe statlig arkivmateriale blir liggende i Trondheim og noe blir overført til Tromsø. Oppbevaring av arkivmateriale på to steder vil påføre brukerne av arkivmateriale store og unødvendige kostnader i forbindelse med reise og opphold.

  • 3. Høgskolen i Bodø (HiB) har i dag et aktivt historiefaglig miljø (grunnfag og mellomfagstillegg i historie). I tillegg huser HiB den fylkeskommunale arkivinstitusjonen Arkiv i Nordland som har flere ansatte med høy historiefaglig kompetanse. Trolig vil HiB i løpet av få år få status som universitet og dermed også tillatelse til å gi utdannelse på bachelor- og mastergradsnivå, også innen historiefaget. Bruk av statlig arkivmateriale i forskningsøyemed vil da være særdeles aktuelt. Og igjen: Arkivmateriale oppbevart i Trondheim vil være mye mer tilgjengelig enn Tromsø-alternativet.

  • 4. Til sist vil vi gi uttrykk for at Arkiv i Nordland (tidligere Nordlandsarkivet) gjennom alle år har hatt et usedvanlig godt og fruktbart samarbeid med Statsarkivet i Trondheim om arkivfaglige spørsmål.