Merknader frå komiteen

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Sylvia Brustad, Rolf Terje Klungland og Synnøve Konglevoll, frå Høgre, Øyvind Halleraker, Siri A. Meling og Leif Frode Onarheim, frå Framstegspartiet, Øyvind Korsberg og Øyvind Vaksdal, frå Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland og Ingvild Vaggen Malvik, frå Kristeleg Folkeparti, Ingmar Ljones og Inger Stokstad og frå Senterpartiet, Inger S. Enger, viser til Olje- og energidepartementet sine forslag til endringar i statsbudsjettet for 2002 på kap. 1808 post 21 (ny), kap. 1810 post 21, kap. 1820 post 21,22 og 75, kap. 2440 post 22, 25 (ny), 30 og 50, kap. 2442 post 70, kap. 2490 post 24 og 45, kap. 4810 post 02 og 04, kap. 4820 post 02 og 40, kap. 5440 post 01 (ny), 24, 30, 31 (ny), 50 (ny), 80 og 81 (ny) og kap. 5608 post 80.

Fleirtalet i komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Høgre, Framstegspartiet og Kristeleg Folkeparti, viser til at ein del av desse endringane er knytte til restruktureringa av det statlege engasjementet i petroleumsverksemda og endring av løyvingar til SDØE. Fleirtalet har ingen merknader til desse endringane.

Fleirtalet har elles ingen merknader til dei andre endringane i proposisjonen.

Fleirtalet har merka seg at etableringa av interesseselskapet Gasled inneber ei omstrukturering av eigardelar i transportsystemet for gass utan særskilde endringar i venta inntekt for eigarane. Den nye eigarstrukturen er planlagt å verke frå 1. januar 2003 og legg til grunn at departementet i samband med etableringa av Gassled forlenger løyva til anlegg og drift for aktuelle innretningar fram til 2028. Den nye eigarstrukturen er planlagt å verke frå 31. desember 2028.

Fleirtalet har ingen merknad til dette.

Medlemene i komiteen frå Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet viser til den motstanden partiet hadde mot privatisering av Statoil og restrukturering av det statlege engasjementet i petroleumsverksemda. Desse medlemene registrerer dei utgiftene og tiltaka som følgjer av desse vedtaka, samt at styringsmoglegheitene blir reduserte, slik ein kan sjå når Statoil vel byggestad for prosjekta sine.

Desse medlemene ser positivt på at det har vore auka tilsyn med petroleumsverksemda slik det kjem til uttrykk på Oljedirektoratet sitt budsjett. Desse medlemene ber om at denne posten også vert styrkt i samband med Revidert nasjonalbudsjett våren 2003.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti viser til brev fra Olje- og energidepartementet til komiteen av 28. november 2002, hvor det gjøres rede for de boligområdene der det ifølge den såkalte risikoklassifiseringa i programmet for økt sikkerhet mot leirskred, er avdekket behov for strakstiltak, i tillegg til boligområdet i Meråker, som er omtalt i proposisjonen. Disse områdene omfatter:

  • – Buvika, Skaun

  • – Børsa, Skaun

  • – Sentrumsområdet ved Nidelva, Trondheim

  • – Kvetabekken, Trondheim

  • – Tollnes, Skien

  • – Stadion, Porsgrunn

  • – Osebakken, Porsgrunn

  • – Borgstadjordet, Porsgrunn/Skien

  • – Bøle, Skien

  • – Follestad, Skien

  • – Rabbenveien, Drammen

  • – Sogndalselva, Sogndalen

  • – Kongshaug i Åmot, Modum

Disse medlemmer forventer at det avdekkede behovet for strakstiltak umiddelbart følges opp med de nødvendige økonomiske ressursene, slik at risikoen for omfattende naturkatastrofer med fare for tap av menneskeliv og materielle verdier, reduseres. Disse medlemmer vil derfor gi fullmakt til OED, i likhet med området i Meråker, til å overskride budsjettet for å foreta de nødvendige sikringstiltak.