Uttalelse fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen

Komiteen viser til at utkast til innstilling er sendt kirke-, utdannings- og forskningskomiteen til uttalelse. Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen har i brev av 11. april 2003 uttalt følgende:

"Vi viser til brev 10. ds. med utkast til innstilling, oversendt til uttalelse iflg. Stortingsvedtak 4. februar 2003.

Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen slutter seg til de respektive partiers merknader i saken.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og representanten Simonsen vil i forlengelse av Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkepartis merknad innledningsvis vedr. vedlikehold av kirkebygg, vise til Dok. 8:92 (2002-2003) fra stortingsrepresentantene Carl I. Hagen, Siv Jensen og Per Sandberg om tiltak for å bedre økonomiens virkemåte, øke den økonomiske veksten og redusere arbeidsledigheten, som nylig er fremlagt men ikke behandlet av Stortinget. Blant de 30 tiltak som foreslås, gjelder flere ekstra innsats i byggesektoren også når det gjelder vedlikehold og opprustning. Disse medlemmer viser til foreslått tiltak V: "Stortinget ber Regjeringen bevilge ekstra midler for å ruste opp verneverdige kirkebygg."

Videre gir komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og representanten Simonsen sin tilslutning til Høyre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiets merknad vedr. departementets vurdering av tiltak på bakgrunn av Kirkens Arbeidsgiverorganisasjons undersøkelse fra februar 2003, og har flg. tilføyelse:

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og representanten Simonsen legger til grunn at slike tiltak finansieres av staten og øremerkes. Disse medlemmer peker på at både de økonomiske problemene for kirken som omtales i saken, og det forhold at ansvaret for kirken er delt mellom kommunene og staten, også taler for at et skille mellom kirke og stat bør innføres så snart som mulig. Ved et slikt skille forutsettes det at finansieringen er avklart og at kirken selv styrer alle deler av egen økonomi innenfor en avklart finansieringsramme.

Komiteen har for øvrig ingen merknader."