Vedlegg 2: Brev fra Arbeids- og administrasjonsdepartementetv/statsråden til forsvarskomiteen v/leder Marit Nybakk, datert 11. april 2003

Tidsplan for fremleggelse av sak for Stortinget om forvaltning av festningsverk besluttet tatt ut av militær bruk

Det vises til brev om ovenstående tema av 07.04.03 hvor det spørres om fremdrift i arbeidet, og når sak ventes fremlagt for Stortinget.

Som det fremgår av brev av 18. februar i år fra Forsvarsministeren, leder Arbeids- og administrasjonsdepartementet et arbeid med både en gjennomgang av kulturhistoriske eiendommer i statlig eie, og spørsmål om fremtidig eierskap og forvaltning av slike eiendommer med deltakelse blant annet fra Forsvarsdepartementet. I arbeidet legges det vekt på å følge merknadene i Innst. S. nr. 314 (2000-2001) og innstillinga til årets budsjett fra forsvarskomiteen, Budsjett-innst. S. nr. 7 (2002-2003).

I brevet av 18.02.03 heter det videre at "frem til Stortinget har vedtatt ny fremtidig forvaltning av statens kulturhistoriske eiendommer, vil Forsvarsbygg i en interimsperiode forvalte nasjonale festningsverk som ikke har militær bruk. Festningsverkene skal i henhold til Stortingets forutsetninger forbli i statlig eie. Ved å vise kreativitet og finne løsninger gjennom utvikling og utleie vil man tilstrebe å få til levende festningsverk som gjør det mulig å videreføre historien til nye generasjoner, samtidig som tilgjengeligheten sikres for allmennheten."

Som det nevnes i ditt brev ser AAD nå på eierskap og forvaltning av statens kulturhistoriske eiendommer, hvorav festningsverk besluttet tatt ut av militær bruk er en av flere kategorier eiendommer. Kulturhistoriske eiendommer som i dag forvaltes av Statsbygg er en av de andre kategoriene som vurderes i dette arbeidet. Som det ble redegjort for i det omtalte brevet, tar jeg sikte på å komme tilbake med sak om fremtidig eierskap og forvaltning av kulturhistoriske eiendommer til Stortinget så raskt som mulig. Sakens viktighet og kompleksitet tilsier imidlertid at det tar noe tid å utrede og fremlegge saken.

Det er for tidlig å si noe sikkert om når saken kan fremlegges for Stortinget, utover at det ikke vil bli fremlagt sak om dette i vårsesjonen. I første omgang vil regjeringen komme tilbake til saken i forbindelse med forslag om modernisering innenfor Statsbyggs område, jf. Stortingsproposisjon nr. 1 (2002-2003) for AAD.

I mellomtiden vil det, som forsvarsministeren redegjør for i sitt svar, være Forsvarsbygg som fortsatt forvalter festningsverkene. Som forsvarsministeren understreker i sitt brev av 18.02.03 forholder regjeringen seg naturligvis til de føringer som Stortinget har gitt, og det vil derfor ikke skje en utvikling av nasjonale forsvarsmonumenter uten politisk forankring i Stortinget.