Vedlegg 5: Brev fra Forsvarsdepartementet v/statsråden til kontroll- og konstitusjonskomiteen, datert 13. juni 2002

Vedrørende forespørsel om innsyn i Regjerings­advokatens uttalelse

Det vises til skriv av 11. juni 2002, hvor komiteen ber om å få tilsendt et nærmere angitt brev fra Regjeringsadvokaten til Forsvarsdepartementet.

Det er fast og langvarig praksis for at slik korrespondanse ikke gis ut. Dette er begrunnet i tungtveiende reelle hensyn, herunder behovet for å bevare fortrolig kommunikasjon mellom regjeringen og dens faste interne advokat.

Særlig i tilknytning til verserende rettssaker, er det av avgjørende betydning at advokaten kan gi sin vurdering av alle sider av en sak i full fortrolighet. Uttalelser fra Regjeringsadvokaten inneholder normalt - i tillegg til tradisjonelle rettslige vurderinger - prognoser om sannsynligheten for å vinne frem i rettsapparatet, samt synspunkter av taktisk og strategisk karakter som ikke bør gjøres kjent for andre enn klienten. Både form og innhold i Regjeringsadvokatens vurdering og anbefaling i tilknytning til anke av en dom har derfor en utpreget intern karakter som det på prinsipielt grunnlag ikke gis innsyn i.

Forsvarsdepartementet finner derfor ikke å kunne gi Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite innsyn i det etterspurte dokumentet fra Regjeringsadvokaten.