Vedlegg 2: Brev av 6. februar 2003 fra Høyres stortingsgruppev/stortingsrepresentantene Martin Engeset og André Dahl til Stortingets konstitisjonellekontor

Kontrollkomiteen har drøftet en personalsak der en person i 1999 mistet sin sikkerhetsklarering, før han i 2000 som konsekvens av dette ble sagt opp. Komiteen har stilt spørsmål om dette til Forsvarsministeren, komiteens spørsmål og statsrådens svar er vedlagt.

Vedkommende har i 2001 stevnet Staten v/Forsvarsdepartementet i to separate søksmål, knyttet til henholdsvis tap av klarering og oppsigelse. Dom har falt i oppsigelsessaken. Retten foretok en prejudisiell vurdering av klareringssaken, og fant oppsigelsen ugyldig. I et obiter dictum konstaterte tingretten at vedkommende hadde gjentatte brudd på sikkerhetsinstruksen. Dette synliggjør at disse to sakene henger tett sammen, og vanskelig kan vurderes separat. Staten anket dommen i oppsigelsessaken, men har senere trukket anken. Det separate søksmål om tap av klarering er fortsatt ikke behandlet, og ligger således fortsatt til behandling i rettsapparatet.

Kontrollkomiteen vurderer nå å åpne sak om dette, og avholde høringer om saken. På denne bakgrunn stiller vi følgende spørsmål:

  • 1. Hvilke konstitusjonelle og prinsipielle problemstillinger knytter seg til at kontrollkomiteen åpner sak og avholder høringer i en sak hvor viktige elementer i saken fortsatt ligger til behandling i rettsapparatet. Spesielt knyttet til at komiteen da kan komme i fare for å forhåndsprosedere saken.

  • 2. Hvilke konstitusjonelle og prinsipielle problemstillinger knytter seg til at kontrollkomiteen åpner sak og avholder høringer i en sak som er avgjort og avsluttet av rettsapparatet?

  • 3. I hvilken grad kan og bør kontrollkomiteen behandle personalsaker?

Komiteen skal behandle spørsmålet tirsdag 11.2 kl. 12.00 og ber således om tilbakemelding innen det.