16.24.1 Post 1 (NY) Driftsutgifter, kan overføres

Sammendrag

I tråd med Stortingets behandling 9. mars 2004 av St.meld. nr. 47 (2002-2003), jf. Innst. S. nr. 137 (2003-2004) og Innst. S. nr. 138 (2003-2004), foreslår Regjeringen å opprette en kompensasjons- og oppreisningsordning for pionerdykkerne.

I løpet av første halvår 2004 vil Arbeids- og administrasjonsdepartementet oppnevne en nemnd som skal administrere kompensasjons- og oppreisningsordningen for pionerdykkerne. Nemnden skal være i virksomhet senest 1. juli 2004 og vil være operativ til og med 2006. Søknader må være innkommet innen 1. juli 2006. Nemnden vil bestå av 5 medlemmer og inneha bl.a. juridisk og medisinsk kompetanse. Medlemmene vil bli avlønnet etter utvalgsregulativet. Bevilgningen skal dekke godtgjørelse til medlemmene og andre driftsutgifter.

På grunnlag av ovennevnte foreslås en bevilgning under kap. 1576 Pionerdykkerne i Nordsjøen post 1 Driftsutgifter på 4 mill. kroner. Regjeringen vil komme tilbake med forslag til bevilgninger for 2005 og 2006 i de årlige budsjettframleggene. Posten foreslås gitt stikkordet "kan overføres".

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om å bevilge 4,0 mill. kroner under (NY) kap. 1576 (NY) post 1 med stikkordet "kan overføres".

16.24.2 Post 70 (NY) Tilskudd til pionerdykkerne, overslagsbevilgning

Sammendrag

Stortinget har anmodet Regjeringen om å etablere en kompensasjonsordning med maksimal utbetaling til den enkelte dykker på 40 ganger grunnbeløpet i folketrygden (G). Kompensasjon skal også gis til etterlatte under nærmere bestemte vilkår, når det kan godtgjøres at avdøde fylte vilkårene for å få kompensasjon.

I tillegg til en kompensasjonsordning anmodet Stortinget Regjeringen om å fremme forslag til overslagsbevilgning for utbetaling av oppreisning til pionerdykkerne i Nordsjøen, samt til etterlatte, på 200 000 kroner. Det fremgår av Innst. S. nr. 137 (2003-2004) at oppreisning skal gis til dem som fyller vilkårene i komiteflertallets retningslinjer for kompensasjonsordning.

De samlede utbetalinger til kompensasjon og oppreisning som følge av Regjeringens forslag kan anslås til om lag 430 mill. kroner. I beregningene har Regjeringen lagt til grunn at om lag 150 dykkere og 30 etterlatte vil bli omfattet av ordningen. Det er videre forutsatt at utbetalinger ifm. strakshjelp bevilget i 2003 og 2004 over kap. 1500 Arbeids- og administrasjonsdepartementet skal komme til fratrekk, jf. St.prp. nr. 85 (2002-2003) og St.prp. nr. 52 (2003-2004). Regjeringen anslår at om lag 270 mill. kroner vil komme til utbetaling i løpet av 2004 under ordningene som er foreslått budsjettert på kap. 1576 post 70 og 71. Regjeringen vil komme tilbake med forslag til bevilgninger for 2005 og 2006 i budsjettframleggene for disse årene.

I Innst. S. nr. 137 (2003-2004) ga kommunalkomiteen sin tilslutning til Regjeringens anbefaling om at operatørselskapene skal inviteres til å delta i finansieringen av kompensasjonsordningen. Regjeringen vil følge opp dette, noe som vil kunne medføre at deler av kostnadene som er anslått ovenfor vil bli refundert av operatørselskapene.

På grunnlag av ovennevnte, foreslås en bevilgning på kap. 1576 post 70 Tilskudd til pionerdykkerne på 268 mill. kroner. Posten foreslås gitt stikkordet "overslagsbevilgning".

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om å bevilge 268,0 mill. kroner under kap. 1576 (NY) post 70 med stikkordet "overslagsbevilgning".

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kystpartiet vil vise til at et mindretall bestående av Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, hadde et alternativ forslag til bedre erstatningsordning for pionerdykkerne, samt en annen finansieringsløsning som ikke ville belastet statsbudsjettet. Disse medlemmer vil i den anledning vise til merknader i Innst. S. nr. 137 (2003-2004).

Disse medlemmer vil håpe at kommende nemndbehandling vil gi en grundig og rask behandling av søknadene om kompensasjon og oppreisning og at de foreslåtte tiltak for å belyse historien blir vellykkede.

16.24.3 Finansiering av kompensasjonsordningen

Sammendrag

Stortinget ba også Regjeringen komme tilbake i forbindelse med RNB med forslag til finansiering av kompensasjons- og oppreisningsordningen for pionerdykkerne. Stortingets mindretall (Sosialistisk Venstreparti, Fremskrittspartiet og Senterpartiet) gikk inn for at utgiftene ifm. kompensasjonsutbetalinger skal belastes Statens petroleumsforsikringsfond (SPFF), og at lov 30. mai 1986 nr. 23 om statens petroleumsforsikringsfond måtte endres slik at dette lar seg gjøre.

SPFFs formål er i henhold til lov om statens petroleumsforsikringsfond å tjene som en reserve for utbetalinger til dekking av skader og ansvar som rammer staten i egenskap av å være direkte økonomisk deltaker i petroleumsvirksomheten. Fondet skal dekke statens andel av utbetalinger som det etter vanlige forsikringsvilkår for oljevirksomheten er dekning for, som følge av skade på installasjoner, ansvar for skade påført tredjemann (herunder som følge av forurensning, inklusive kostnader med å bringe en utblåsning under kontroll) og ansvar for fjerning av vrak. Den årlige premien som innbetales til fondet baserer seg på hva Statoil betaler i premie i forsikringsmarkedet, justert for forskjeller i eierandeler.

Kompensasjonsordningen for pionerdykkere relaterer seg ikke til statens deltakelse i petroleumsvirksomheten gjennom SDØE. Utbetalinger av kompensasjon/oppreisning til pionerdykkerne basert på rimelighetshensyn faller ikke inn under lovens virkeområde i dag, og passer ikke inn under ordningens system som sådan. Regjeringen mener det derfor ikke er naturlig at kompensasjon utbetales fra SPFF, og foreslår at midler til kompensasjonsordningen bevilges på ordinær måte over Arbeids- og administrasjonsdepartementets budsjett.

Komiteens merknader

Komiteen tar dette til etterretning.

16.24.4 Post 71 (NY) Tilskudd til Nordsjødykker Alliansen mv., kan overføres

Sammendrag

Stortinget ba ved behandlingen av Innst. S. nr. 137 (2003-2004) Regjeringen komme tilbake i Revidert nasjonalbudsjett 2004 med en ramme for økonomisk kompensasjon for dokumenterte utgifter til Nordsjødykker Alliansen (NSDA) og enkeltpersoner som har medvirket til at pionerdykkernes innsats er blitt kompensert og hedret. Regjeringen fremmer derfor forslag om en bevilgning på 2 mill. kroner som skal kunne utbetales til enkeltpersoner på bakgrunn av spesifiserte og dokumenterte søknader. Regjeringen foreslår at posten gis stikkordet "kan overføres".

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om å bevilge 2,0 mill. kroner under kap. 1576 (NY) post 71 med stikkordet "kan overføres".

16.24.5 Post 72 (NY) Tilskudd til Norsk Oljemuseum, kan overføres

Sammendrag

Stortinget ba ved behandlingen av Innst. S. nr. 137 (2003-2004) Regjeringen fremme forslag om en bevilgning på inntil 10 mill. kroner til Norsk Oljemuseum i Stavanger. Museet har på ulike vis jobbet med dykkersaken. Det legges til grunn at museet får ansvaret for koordinering, prosjektering og iverksettelse av diverse prosjekter som skal dokumentere, bevare og hedre pionerdykkernes innsats. På grunnlag av ovennevnte foreslås en bevilgning under kap. 1576 post 72 Tilskudd til Norsk Oljemuseum på 10 mill. kroner. Regjeringen foreslår at posten tilføyes stikkordet "kan overføres", da fremdriften til prosjektene som Regjeringen vil støtte foreløpig ikke er avklart.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om å bevilge 10,0 mill. kroner under kap. 1576 (NY) post 72 med stikkordet "kan overføres".