13.1 Sammendrag

13.1.1 Miljøverndepartementets forvaltning og gjennomføring av budsjettet for 2005

13.1.1.1 Generelt om resultatet av revisjonen

Miljøverndepartementet har det overordnede ansvaret for det offentlige natur- og miljøvernarbeidet i Norge og på Svalbard. Inntektene ble samlet budsjettert med 0,2 mrd. kroner.

Miljøverndepartementet har koordineringsansvar overfor andre departementer på miljøområdet og ansvar for seks underliggende virksomheter og tre fond. Riksrevisjonen har avgitt ni revisjonsbrev uten merknader.

Kontrollen har omfattet departementets forvaltning av statens interesser i ett deleid aksjeselskap. Riksrevisjonen har ikke merknader til statsrådens forvaltning av statens interesse i selskapet.

13.1.1.2 Styring, måloppnåelse og resultat­rapportering til Stortinget i forhold til det årlige budsjettet

Manglende rapportering mot resultatmål

Kontroll av Miljøverndepartementets oppfølging av virksomhetenes rapportering avdekket at enkelte resultatindikatorer i St.prp. nr. 1 (2004-2005) ikke var tatt med i tildelingsbrevet til Statens kartverk (Kartverket), og at det således ikke er rapportert mot enkelte resultatmål. I tillegg er det avdekket mangler ved Kartverkets rapportering på produksjonsmål mot enkelte resultatmål.

Utbygging av forskningsstasjonen Troll i Antarktis til helårsstasjon

Riksrevisjonens kontroll viser at kostnadene til bygging og årlig drift av forskningsstasjonen Troll var vesentlig underbudsjettert. Overskridelsene skyldes blant annet mangler ved planleggingen, styringen og oppfølgingen av prosjektet.

Forholdene er tatt opp med Miljøverndepartementet som erkjenner at arealbehovet og kostnadene ble betydelig undervurdert, og at det skulle vært foretatt en revisjon av kalkylen.

Departementet begrunner overføringen av 20 mill. kroner fra Polarinstituttets regnskap til Statsbyggs byggeregnskap med at dette var kostnader som kan knyttes til Statsbyggs del av prosjektet.

13.1.2 Regnskaper der Riksrevisjonen har vesentlige merknader

Riksrevisjonen har ingen vesentlige merknader til virksomhetsregnskapene.

13.1.3 Selskaper m.m. der Riksrevisjonen har merknader til statsrådens forvaltning

Kontrollen har omfattet departementets forvaltning av statens interesser i ett deleid aksjeselskap.

Riksrevisjonen har ikke merknader til statsrådens forvaltning av statens interesser i selskapet.

13.1.4 Departementets oppfølging av tidligere rapporterte forhold

Riksrevisjonen har ingen tidligere saker for oppfølging.

13.1.5 Riksrevisjonen uttaler

Riksrevisjonen har avgitt ni revisjonsbrev uten merknader. Riksrevisjonen har ikke merknader til statsrådens forvaltning av statens interesser i Polarmiljøsenteret AS.

Riksrevisjonen har merket seg at Miljøverndepartementet i forbindelse med oppfølgingen av virksomhetenes rapportering for framtiden vil ta med resultatindikatorer i tildelingsbrevet som Statens kartverk skal rapportere på, og at departementet vil be Kartverket holde samme detaljeringsgrad vedrørende måloppnåelse i årsrapporten som i tildelingsbrevet. Forholdet vil bli fulgt opp av Riksrevisjonen i den løpende revisjonen.

Riksrevisjonen finner det kritikkverdig at departementets planlegging, styring og oppfølging av utbyggingen av forskningsstasjonen Troll ikke har vært tilfredsstillende gjennomført. Riksrevisjonen har merket seg at departementet erkjenner at kostnadene ble undervurdert, og at departementet beklager at disse ikke ble vurdert på nytt.

Riksrevisjonen har merket seg at departementet er enig i at regnskapet til Norsk Polarinstitutt ikke viser instituttets kostnader i utbyggingen av forskningsstasjonen Troll.

Riksrevisjonen har merket seg at departementet mener å ha fulgt reglene vedrørende beskrivelse av byggerammen i St.prp. nr. 1 (2003-2004). Riksrevisjonen viser til at det var Miljøverndepartementet som var ansvarlig for igangsetting av utbyggingen av forsk­ningsstasjonen Troll, og peker på at det ikke ble gitt opplysninger om prosjektets kostnadsoverslag (byggeramme) i departementets fagproposisjon. Riksrevisjonen vil understreke betydningen av departementets ansvar for at det i fagproposisjonen blir gitt fullstendige opplysninger om byggeprosjekter, jf. § 9 i bevilgningsreglementet.

13.2 Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at det er avgitt til sammen ni revisjonsbrev og ingen med merknader. Komiteen har videre merket seg at Riksrevisjonen ikke har hatt merknader til statsrådens forvaltning av statens interesser i selskaper.

Komiteen registrerer at kostnadene til den årlige driften og utbyggingen av forskningsstasjonen Troll ble vesentlig underbudsjettert, blant annet som følge av manglende planlegging, styring og oppfølging av prosjektet. Videre avdekker Riksrevisjonens kontroll at det i regnskapet til Norsk Polarinstitutt ikke klart redegjøres for hvilke kostnader instituttet har hatt i forbindelse med forskningsstasjonen. Komiteen finner det ikke tilfredsstillende at regnskapet til Norsk Polarinstitutt ikke viser instituttets kostnader i utbyggingen av forskningsstasjonen Troll og vil peke på at dette innebærer at det kan reises tvil om Stortinget er informert på en fyllestgjørende måte.

Komiteen vil understreke viktigheten av at de opplysninger Stortinget skal fatte sine vedtak ut fra, er korrekte og dekkende.