6.1 Sammendrag

6.1.1 Medregning av tjenestetid i periode en statsråd ilegges karantene før vedkommende starter i nytt arbeidsforhold

Departementet foreslår at tiden en statsråd har karantene før vedkommende kan starte i ny stilling, medregnes som pensjonsgivende tjenestetid i Pensjonsordning for statsråder. Det foreslås et tillegg til lov om pensjonsordning for statsråder § 2 andre ledd om slik medregning. I perioden som medregnes, vil personen regnes som ordinært medlem i Pensjonsordning for statsråder.

6.1.2 Tilpasning til regler om nettoberegnet enke-, enkemanns- og barnepensjon

Ved lov 26. mai 2000 nr. 37 om endringer i lov 28. juli 1949 nr. 26 om Statens Pensjonskasse og i enkelte andre lover ble nye regler for beregning av etterlattepensjon i Statens Pensjonskasse for gjenlevende ektefeller og barn innført. Dersom det ikke er full pensjonsgivende tjenestetid, reduseres pensjonen forholdsmessig. Pensjonen samordnes ikke med ytelser fra folketrygden, og pensjonen skal ikke inntektsprøves. Denne pensjonsberegningen kalles nettoberegnet enke-, enkemanns- og barnepensjon.

I forarbeidene til endringsloven av 26. mai 2000 ble det forutsatt at de nye beregningsreglene også gjaldt for etterlatte etter medlemmer av Pensjonsordning for statsråder, jf. Ot.prp. nr. 94 (1998–1999). På grunn av de spesielle beregningsreglene som gjelder for pensjon fra Pensjonsordning for statsråder, med en gitt prosentsats av pensjonsgrunnlaget avhengig av hvor mange år som er opptjent, har ikke de nye reglene om nettoberegnet enke-, enkemanns- og barnepensjon vært direkte overførbare til Pensjonsordning for statsråder. Beregningsregelen for enke-, enkemanns- og barnepensjon i § 4 første ledd er tilpasset de gamle beregningsreglene.

Departementet foreslår at enke- og enkemannspensjon etter de nye beregningsreglene beregnes som 9 pst. av pensjonsgrunnlaget og pensjonsprosenten i det aktuelle tilfellet sett i forhold til full pensjonsprosent på 57 pst. Pensjonsprosenten er 42 pst. for tre år som statsråd, 47 pst. for fire år, 52 pst. for fem år og 57 pst. for seks år.

Barnepensjonen foreslås beregnet som 15 pst. av pensjonsgrunnlaget og pensjonsprosenten i det aktuelle tilfellet sett i forhold til 57 pst.

6.2 Komiteens merknader

Komiteen har ingen merknader og støtter Regjeringens forslag.