1.1 Innledning

Det legges i proposisjonen frem forslag til endringer i:

  • lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven)

  • lov 5. juni 2009 nr. 32 om endringer i folketrygdloven (ny alderspensjon)

  • lov 11. desember 2009 nr. 112 om endringer i folketrygdloven mv. (tilpasninger i folketrygdens regelverk som følge av pensjonsreformen).

I lov 5. juni 2009 nr. 32 ble det blant annet innført nye opptjeningsregler, levealdersjustering, fleksibelt uttak fra 62 år og nye regler for regulering av alderspensjon i folketrygden. Ny regulering innføres fra 2011 med virkning for alle alderspensjonister.

Innføring av fleksibel alderspensjon i folketrygden krever tilpasninger i folketrygdens uførepensjon. Et lovforslag om ny uførestønad og ny alderspensjon til uføre planlegges fremmet i 2010, og ny uførestønad vil dermed ikke kunne tre i kraft samtidig med fleksibel alderspensjon fra 2011.

I tillegg foreslås det enkelte presiseringer i folketrygdloven og i lov 5. juni 2009 nr. 32 om endringer i folketrygdloven (ny alderspensjon) når det gjelder:

  • Fastsetting av minstepensjonsnivå pr. 1. januar 2011

  • Regulering av pensjonsbeholdning i 2010

  • Forskriftshjemmel om regulering

  • Forskriftshjemmel om omregning av pensjon for personer født i 1943.

Disse er nærmere redegjort for i proposisjonens kapittel 5 og er ikke gjengitt i innstillingen.

Det vises til proposisjonens kapittel 7 hvor merknader til de enkelte paragrafene i lovforslaget er nærmere redegjort for.

1.2 Bakgrunn for lovforslagene

Endringene i lov 5. juni 2009 nr. 32, jf. Ot.prp. nr. 37 (2008–2009)) Lov om endringer i folketrygdloven (ny alderspensjon) og Innst. O. nr. 67 (2008–2009), innebærer at det innføres nye opptjeningsregler, levealdersjustering, fleksibelt uttak fra 62 år og nye regler for regulering av alderspensjon. Pensjonen kan tas ut helt eller delvis, og den kan kombineres med arbeid uten at pensjonen avkortes.

Det vises til proposisjonens kapittel 2 for nærmere redegjørelse av dagens system og ny alderspensjon/nye opptjeningsregler.

Pensjonsreformen omfatter hele pensjonssystemet, og det er nødvendig å gjøre tilpasninger i andre lover og i folketrygdens øvrige regelverk. Det arbeides med et lovforslag om ny uførestønad og ny alderspensjon til uføre, som planlegges fremmet i 2010. Ny uførestønad kan ikke innføres fra 2011. I proposisjonen foreslås det derfor midlertidige regler som skal gjelde fra fleksibelt uttak av alderspensjon innføres 1. januar 2011, samt opptjeningsregler for uførepensjonister i ny alderspensjon fra 2010. Departementet kommer tilbake til varige regler i forbindelse med lovforslaget om ny uførestønad og ny alderspensjon til uføre.

1.3 Tilpasning til fleksibel alderspensjon for uførepensjonister

Det vises til proposisjonens kapittel 3.1 hvor hovedtrekkene ved dagens uførepensjon er nærmere redegjort for.

1.3.1 Alder for overgang fra uførepensjon til alderspensjon og kombinasjon av uførepensjon og alderspensjon

Innledning

Med fleksibelt uttak av alderspensjon fra 62 år må det tas stilling til om overgangen fra uførepensjon til alderspensjon fortsatt skal skje ved 67 år. I prinsippet kan overgangen skje allerede ved 62 år. Når alderspensjon skal kunne tas ut fra 62 år og hvis uførepensjon ytes til 67 år, må det tas stilling til om en kan motta begge disse ytelsene samtidig.

Forslaget har vært ute til høring.

Departementets forslag

Det foreslås at dagens regler for alderspensjon til uføre videreføres. Spørsmålet må vurderes på ny i forbindelse med arbeidet med nye regler om ytelser til uføre.

Det foreslås at det ikke skal kunne tas ut alderspensjon sammen med hel (ugradert) uførepensjon fra fylte 62 år da dette i realiteten innebære at en vil motta doble ytelser.

Når det gjelder personer med gradert uførepensjon foreslås det at disse skal kunne benytte seg av muligheten til å ta ut delvis alderspensjon før 67 år, men slik at samlet pensjonsgrad ikke overstiger 100 prosent.

Ved fylte 67 år opphører uførepensjonen, og uføre omfattes fra dette tidspunktet av det allmenne regelverket for alderspensjon i folketrygden.

For personer som kombinerer gradert uførepensjon med gradert alderspensjon, foreslås det at eventuelle rettigheter etter avdød ektefelle medregnes i den graderte uførepensjonen. Fra 67 år, når uførepensjonen opphører, regnes rettighetene med i alderspensjonen.

1.3.2 Alderspensjon ved yrkesskade

Fleksibel alderspensjon innebærer at det i 2011 må gjøres tekniske tilpasninger i reglene for alderspensjon til personer som har blitt uføre grunnet yrkesskade.

For personer som ved fylte 67 år mottar uførepensjon på grunn av yrkesskade, beregnes alderspensjonen i dag etter særlige regler dersom dette gir høyere pensjon (yrkesskadefordel). Det foreslås at denne garantien fortsatt skal gjelde fra 67 år og tilpasses fleksibel alderspensjon.

For en person som får alderspensjon beregnet med rettigheter etter en ektefelle som døde på grunn av yrkesskade, beregnes etterlatterettighetene etter reglene for yrkesskade. Det foreslås at bestemmelsene videreføres fra 2011.

Det kan være behov for enkelte videre presiseringer av beregningen av alderspensjon ved yrkesskade, herunder omregning av alderspensjon når det skal medregnes gjenlevenderettigheter etter at alderspensjon er tatt ut. Det foreslås derfor at departementet gis hjemmel til å fastsette nærmere regler om beregning og omregning av alderspensjon ved yrkesskade i forskrift.

1.3.3 Levealdersjustering av uføres alderspensjon

Ny fleksibel alderspensjon i folketrygden og levealdersjustering innføres fra 2011, jf. lov 5. juni 2009 nr. 32 om endringer i folketrygdloven (ny alderspensjon).

På grunnlag av uføreutvalgets utredning (NOU 2007:4 Ny uførestønad og ny alderspensjon til uføre) og høringssvarene til denne vil det bli fremmet et lovforslag om ny uførestønad og ny alderspensjon til uføre. Spørsmålet om levealdersjustering vil her bli vurdert. Det foreslås at uførepensjonister fra 2011 og inntil videre skal overføres til alderspensjon ved 67 år og omfattes av de generelle reglene om levealdersjustering.

Effekten av levealdersjusteringen vil være liten i de første årene fordi det er vedtatt at levealdersjusteringen skal fases gradvis inn, jf. Ot.prp. nr. 37 (2008–2009).

1.4 Opptjening av ny alderspensjon for uførepensjonister

1.4.1 Innledning

Opptjeningsreglene for ny alderspensjon trer i kraft fra 2010. Lovforslag om ny uførestønad og ny alderspensjon til uføre, som er planlagt fremmet i 2010, vil blant annet inneholde regler for opptjening til alderspensjon mens man mottar ny uførestønad. Opptjening til alderspensjon etter nye regler mens man mottar dagens uførepensjon vil derfor bare ha virkning til ny uførestønad trer i kraft.

Uførepensjonister får i dag opptjening av alderspensjon ved at det godskrives antatte fremtidige pensjonspoeng beregnet etter tidligere inntekt. Det blir tatt hensyn til uføregraden og eventuell annen samtidig opptjening.

Det vises til proposisjonens kapittel 4.2 hvor det er redegjort nærmere for dagens regler for opptjening til alderspensjon når man mottar uførepensjon.

1.4.2 Pensjonsopptjening i ny alderspensjon for år før 2010

Personer født fra og med 1954 vil få sin alderspensjon beregnet helt eller delvis etter nye opptjeningsregler. En del personer i disse årskullene har mottatt dagens uførepensjon og det er derfor nødvendig å tilpasse dagens regler til nye opptjeningsregler i folketrygdens alderspensjon.

Ved overgang til nye opptjeningsregler i 2010 for alle født fra og med 1954, skal pensjonsgivende inntekt og pensjonsopptjening på grunnlag av ulønnet omsorgsarbeid til og med 2009 omgjøres til pensjonsbeholdning. Det foreslås at godskrevne og opptjente pensjonspoeng i år man har mottatt uførepensjon regnes om til inntekt og tilføres pensjonsbeholdningen.

1.4.3 Pensjonsopptjening i ny alderspensjon fra 2010

For personer født fra og med 1954 skal årlig pensjonsopptjening på grunnlag av pensjonsgivende inntekt, førstegangstjeneste, mottak av dagpenger og ulønnet omsorgsarbeid fra 2010 tilføres pensjonsbeholdningen. Det foreslås at årlig pensjonsopptjening også skal skje på grunnlag av mottak av dagens uførepensjon. Det foreslås at dagens regler videreføres, men tilpasses nye opptjeningsregler for alderspensjon i folketrygden.

1.5 Ikrafttredelse. Økonomiske og administrative konsekvenser

Forslagene vedrørende opptjeningsreglene i folketrygdloven kapittel 20 (ny alderspensjon) skal gjelde fra og med 2010. Det foreslås derfor at endringene trer i kraft straks, og med virkning fra 1. januar 2010. Endringene i §§ 3-23, 19-4, 19-10, og 19-20, foretas i endringslover til folketrygdloven (lov 5. juni 2009 nr. 32 og lov 11. desember 2009 nr. 112) og foreslås å tre i kraft straks. Endringen i folketrygdloven § 3-30 foreslås å tre i kraft 1. januar 2011.

De foreslåtte presiseringene i folketrygdloven og i lov 5. juni 2009 nr. 32 om endringer i folketrygdloven (ny alderspensjon) foreslås å tre i kraft straks. Endringen i § 20-18 gis virkning fra 1. januar 2010, som de øvrige endringene i kapittel 20.

Forslagene har ikke økonomiske konsekvenser for de første årene fra 2011 sammenliknet med de beregningene som ble gjort i forbindelse med Ot.prp. nr. 37 (2008–2009) Lov om endringer i folketrygdloven (ny alderspensjon), jf. Innst. O. nr. 67 (2008–2009), og har heller ikke konsekvenser for de langsiktige økonomiske effektene av pensjonsreformen. Forslagene har ikke varige administrative konsekvenser av betydning.