6. Endring i vilkår for permanent oppholdstillatelse

6.1 Sammendrag

Ved innføring av rett og/eller plikt til å delta i 300 timer opplæring i norsk og samfunnskunnskap ble dokumentasjon av gjennomført 300 timer opplæring innført som nytt vilkår for innvilgelse av søknad om permanent oppholdstillatelse, jf. utlendingsloven § 62 første ledd bokstav d. Vilkåret gjelder alle som har plikt til opplæring etter introduksjonsloven, noe som innebærer at de som er fritatt fra plikten, ikke omfattes av vilkåret. Kravet er gjennomført opplæring i norsk og samfunnskunnskap.

Departementet foreslår i proposisjonen å endre gjennomføringskravet for innvilgelse av søknad om permanent oppholdstillatelse etter utlendingsloven § 62 første ledd, bokstav d, til 600 timer. Utvidelsen gjelder personer mellom 16 og 55 år med oppholdstillatelse som danner grunnlag for permanent oppholdstillatelse, og som har rett og plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter introduksjonsloven.

Det endrede gjennomføringskravet vil ikke gjelde arbeidsinnvandrere fra land utenfor EØS-/EFTA-området og deres familiemedlemmer.

Utlendingsmyndighetene må innenfor dagens ordning kontrollere at kravet om gjennomført norskopplæring er oppfylt. En utvidelse av gjennomføringskravet vil ikke innebære administrative eller økonomiske konsekvenser.

6.2 Komiteens merknader

Komiteen støtter prinsippet om at gjennomføringskravet for innvilgelse av permanent opphold etter utlendingsloven § 62, første ledd, bokstav d, fortsatt skal knyttes til rett og/eller plikt til opplæring og følge det antall timer denne retten og plikten omfatter. Det innebærer nå at kravet til antall timer utvides fra 300 til 600. Samme prinsipp bør følges også ved eventuelle framtidige utvidelser av timetall og/eller personkrets.