4.1 Sammendrag

Kap. 1330 Særskilde transporttiltak

Post 75 Kompensasjon til distrikta for skilnader i drivstoffprisar

I Prop. 1 S (2011–2012) blir det foreslått at ordninga med kompensasjon til distrikta for skilnader i drivstoffprisar ikkje blir innført, jf. s. 109. Det er i 2011 løyvd 20,6 mill. kroner til ordninga. Samferdselsdepartementet foreslår å redusere løyvinga på kap. 1330, post 75 Kompensasjon til distrikta for skilnader i drivstoffprisar, med 20,6 mill. kroner, til kr 0.

4.2 Komiteens merknader til særskilte transporttiltak

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, viser til regjeringens forslag og har ellers ingen merknader.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet ønsker lavere nybilavgifter og lavere drivstoffavgifter i hele landet. Disse medlemmer viser til sitt forslag om å kutte drivstoffavgiftene med en krone per liter i Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett for 2012, tilsvarende 2,8 mrd. kroner i avgiftsreduksjon. Disse medlemmer og påpeker at dette utgjør vesentlig mer per liter enn regjeringens opprinnelige forslag om å kompensere distriktene for forskjeller i drivstoffprisene. Disse medlemmer tar til etterretning at regjeringen ikke har greid å få på plass en ordning som er i tråd med statsstøtteregelverket, og at rammen fra 2011-budsjettet derfor foreslås overført til Kommunal- og regionaldepartementets Merkur-program.