Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet,
Gunvor Eldegard, Irene Johansen, Gerd Janne Kristoffersen, lederen
Torgeir Micaelsen, Torfinn Opheim, Knut Storberget og Dag Ole Teigen,
fra Fremskrittspartiet, Jørund Rytman, Ketil Solvik-Olsen, Kenneth Svendsen
og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Gunnar Gundersen, Arve Kambe
og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Geir-Ketil Hansen,
fra Senterpartiet, Arne Bergsvåg, fra Kristelig Folkeparti, Hans
Olav Syversen, og fra Venstre, Borghild Tenden, viser til
at finansministeren har uttalt seg om forslaget i brev av 12. juni
2012 til finanskomiteen. Brevet følger som vedlegg til denne innstillingen.
Komiteen viser til at det i dag
er ulik merverdiavgiftssats på næringsmidler. Det skal beregnes merverdiavgift
med alminnelig sats på 25 pst. med mindre annet er uttrykkelig fastsatt.
For næringsmidler er satsen 15 pst. Næringsmidler som omsettes som
del av en serveringstjeneste, skal avgiftsberegnes med alminnelig
sats. Hva som menes med næringsmidler er nærmere regulert i merverdiavgiftsloven
§ 5-2, jf. merverdiavgiftsforskriften §§ 5-2-1 flg.
Komiteen viser til at merverdiavgiften
er en generell avgift på forbruk av varer og tjenester som er en
viktig inntektskilde for staten. Dette tilsier at avgiftsgrunnlaget
er bredt og at antall satser, fritak og særordninger er færrest
mulig. Et avgiftssystem med flere satser og fritak bidrar til å
øke de administrative kostnadene ved avgiften. De administrative
kostnadene ved avgiften må i første rekke bæres av de næringsdrivende
som i realiteten er de som oppkrever avgiften for staten.
Forslagsstillerne viser til at restaurant- og
serveringsvirksomheter opererer med to ulike satser avhengig av
om maten skal fortæres på stedet eller tas med. Slike elementer
i systemet gjør det, etter forslagsstillernes syn, både unødvendig
komplisert for næringsdrivende og frustrerende for forbrukerne. Eksempelvis
vil bespisning på restaurant ha en merverdiavgift med alminnelig
sats på 25 pst. Ønsker en derimot å ta med seg maten («take-away»),
vil en ha en merverdiavgift med redusert sats på 15 pst. I utgangspunktet
er det likevel snakk om det samme måltidet.
En eventuell innføring av redusert sats på 15
pst. på serveringstjenester vil redusere avgrensingsproblemene mellom
mat som serveres og mat som tas med. Forutsatt at alkohol fortsatt
skal ilegges ordinær merverdiavgiftssats, vil imidlertid forslaget
gjøre regelverket vanskeligere for serveringssteder som serverer
alkohol, men som ikke tilbyr «ta med»-mat. Slike næringsdrivende
opererer i dag kun med én sats, men vil med redusert sats på servering
måtte operere med to avgiftssatser for samme måltid. Serveringssteder
som ikke leverer «ta med»-mat, vil dermed stå overfor et mer komplisert
system med økte administrative kostnader.
Komiteens flertall,
alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, tar til etterretning
at regjeringen anslår at redusert merverdiavgiftssats på 15 pst.
for serveringstjenester vil gi et provenytap på om lag 2,8 mrd.
kroner årlig. Anslaget er usikkert, men gir en indikasjon på størrelsesomfanget.
De store budsjettkonsekvensene innebærer at et slikt forslag eventuelt
må gjennomføres i budsjettsammenheng.
Flertallet viser til finansministerens
uttalelse der det fremkommer at enkelte europeiske land, deriblant
Sverige og Finland, de siste årene har innført redusert merverdiavgiftssats
på restauranttjenester. Vurderinger tyder på at virkningen av redusert
merverdiavgiftssats på prisen kan være begrenset. En finsk undersøkelse
viser at en representativ restaurant reduserte prisen med om lag
2 pst., mens den gjennomsnittlige prisreduksjonen ble anslått til
om lag 5 pst. Full overveltning av satsreduksjonen skulle tilsi
en reduksjon på om lag 7 1/2 pst. Hele avgiftsreduksjonen kommer
altså neppe forbrukeren til gode.
Noe av begrunnelsen for å redusere merverdiavgiftssatsen
på serveringstjenester i andre land har vært å bidra til økt sysselsetting.
Norge har en lav arbeidsledighet og mange utenlandske arbeidstagere
i serveringsbransjen.
På denne bakgrunn ser ikke flertallet grunn
til å innføre redusert merverdiavgiftssats på serveringstjenester.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser
til at dagens regelverk med to forskjellige avgiftssatser for serveringsvirksomhet, alt
ettersom maten spises på stedet eller tas med, er unødig kompliserende
for både næringsdrivende og forbrukere.
Disse medlemmer mener at dagens
system medfører en avgiftsmessig diskriminering av rene serveringssteder
sammenliknet med foretak som også leverer «ta med»-mat. Disse
medlemmer mener at denne avgiftsordningen er ubegrunnet,
den gir rom for omgåelser og er vanskelig å kontrollere. Disse
medlemmer mener også at dagens system ikke er forbrukervennlig,
og gir næringsdrivende unødig merarbeid dersom man driver både servering og
leverer «ta med»-mat. Disse medlemmer viser også
til svarbrevet fra finansministeren der det fremkommer at flere
land den siste tiden har innført redusert merverdiavgiftssats for
serveringstjenester.
Disse medlemmer mener på denne
bakgrunn det er behov for å forenkle merverdiavgiftssystemet, og
fremmer følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om endringer i lov
19. juni 2009 nr. 58 om merverdiavgift (merverdiavgiftsloven) § 5-2
for å innføre lik merverdiavgiftssats for næringsmidler med 15 pst. med
virkning fra og med 2013.»