5. Konstitusjonelt ansvar

5.1 Sammendrag

Komiteen mottok våren 2011 en henvendelse fra en privatperson med anmodning om at Stortinget innledet riksrettssak mot tidligere barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken. I tillegg oversendte Økokrim til orientering to politianmeldelser rettet mot Lysbakken.

Komiteen mottok også en henvendelse fra en privatperson med anmodning om å innlede riksrettssak som i tillegg til tidligere statsråd Lysbakken, gjaldt statsminister Jens Stoltenberg, daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre, kunnskapsminister Kristin Halvorsen, tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland og statsråd Bård Vegard Solhjell (i egenskap av tidligere kunnskapsminister). Bakgrunnen for henvendelsen var blant annet at

«de tidligere og nåværende statsråder har begått korrupsjon ved å tildele midler til nære bekjente og personer med partitilhørighet med statsråden. De har brutt statens klare regler for tildeling av skattebetalernes penger ved ikke å utlyse flere av tildelingene offentlig slik at andre fikk anledning til å søke disse midlene. …»

Når det gjaldt statsministeren, ble det vist til at «han som regjeringssjef er ansvarlig for alt som regjeringsmedlemmene foretar seg. …»

I medhold av Stortingets forretningsorden § 14 nr. 9 er det kontroll- og konstitusjonskomiteen som behandler saker der Stortinget skal ta stilling til hvorvidt konstitusjonelt ansvar skal gjøres gjeldende. Komiteen er etter § 15 tredje ledd annet punktum gitt adgang til å vedta at en henvendelse ikke skal fremlegges for Stortinget når de forholdene henvendelsen omhandler, åpenbart ikke kan føre til ansvar.

På bakgrunn av vedtatte prosedyrer for komiteens behandling av slike henvendelser, ble henvendelsen forelagt statsministeren og de nåværende og tidligere regjeringsmedlemmene som ble nevnt i henvendelsen, til orientering og eventuell uttalelse. Komiteen orienterte om at henvendelsen ville bli behandlet som ledd i komiteens behandling av sak om departementenes tilskuddsforvaltning.

De personene som fremmet henvendelsene, fikk brev fra komiteen om at saken var forelagt de anmeldte for eventuell uttalelse og at henvendelsen ville bli behandlet som ledd i komiteens behandling av sak om departementenes tilskuddsforvaltning

Komiteen mottok ingen uttalelser fra de anmeldte.

5.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at spørsmål om konstitusjonelt ansvar gjelder statsråders, stortingsrepresentanters og medlemmer av Høyesteretts strafferettslige ansvar for forhold i embetet, gjennom brudd på ansvarlighetsloven eller Grunnloven. Det konstitusjonelle ansvaret er en viktig del av det norske demokratiske system, men brukes i svært sjeldne og alvorlige tilfeller. Sist det ble tatt ut riksrettstiltale var i 1927.

Komiteen er tillagt ansvaret for å vurdere riksrettsanmeldelser. Komiteenhar i forbindelse med behandlingen av denne saken mottatt flere slike anmeldelser mot statsråd Lysbakken og hans håndtering av departementets tilskuddsforvaltning. Komiteen viser til at en av anmeldelsene også gjaldt flere statsråder. Komiteenhar rutinemessig varslet de aktuelle statsrådene og bedt om eventuelle kommentarer til anmeldelsene. Komiteen har ikke mottatt noen slike kommentarer.

Komiteen har gått gjennom sakene til de anmeldte og kan ikke finne grunnlag for å foreslå at Ansvarskommisjonen skal iverksette videre etterforskning i saken. Komiteen er derfor kommet til at anmeldelsene mot

  • tidligere statsråd Audun Lysbakken

  • statsminister Jens Stoltenberg

  • tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre

  • kunnskapsminister Kristin Halvorsen

  • tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland

  • tidligere kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell

for brudd på ansvarlighetsloven, eventuelt Grunnloven, henlegges i medhold av Stortingets forretningsorden § 15 tredje ledd annet punktum fordi de forhold anmeldelsene omhandler, åpenbart ikke kan føre til ansvar.