Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, Tore Hagebakken, Sigvald Oppebøen Hansen, Anna Ljunggren og Tove-Lise Torve, fra Fremskrittspartiet, Hans Frode Kielland Asmyhr, Ulf Leirstein, Åse Michaelsen og lederen Per Sandberg, fra Høyre, André Oktay Dahl og Anders B. Werp, fra Sosialistisk Venstreparti, Akhtar Chaudhry, og fra Senterpartiet, Jenny Klinge, viser til Prop 148 L (2011–2012) Midlertidig lov om rett til forlengelse av feste til bolighus og fritidshus.

Komiteen viser til at bakgrunnen for forslaget til midlertidig lov er dommen i Den europeiske menneskerettighetsdomstol (EMD) av 12. juni 2012 i saken Lindheim og andre mot Norge. Med lovforslaget tas det sikte på å avklare rettstilstanden inntil permanent lovendring kan tre i kraft. Konsekvensen av dommen fra EMD er at tomtefesteloven § 33, om rett til forlengelse av avtalen på ubestemt tid med like vilkår, må endres. EMD fant at dagens regler medfører en forlengelsesrett som gir en økonomisk uforholdsmessighet i forholdet mellom fester og grunneier. Regjeringens anke til EMDs storkammer ble avvist. Norge har derfor en plikt til å endre tomtefesteloven, og bedre balansen mellom fester og grunneier sine interesser.

Komiteen viser til proposisjonen, hvor det understrekes «at lovforslaget kun tar sikte på å regulere rettstilstanden frem til endelig rettsavklaring foreligger». Komiteen legger ved sin behandling av saken stor vekt på at avtaler som inngås etter den midlertidige loven kun har varighet til 1. juni 2014. Partene kan dermed ikke inngå bindende avtaler med varighet utover dette. Komiteen anser dette som en låsing av avtalevilkårene mellom fester og grunneier frem til permanent lovendring kan tre i kraft, slik at forlengelser på dagens vilkår kun vil gjelde frem til den midlertidige loven oppheves. Komiteen ser dette som et viktig tiltak for å redusere usikkerhet i de tilfeller hvor festekontrakter utløper i dette tidsrommet.

Komiteen viser til regjeringens vurdering av dommen fra EMD. Se vedlagte brev av 31. oktober 2012. Regjeringen legger til grunn at tidsbegrensningen på mulighet til forlengelse av avtaler på dagens betingelser, med varighet til 1. juni 2014, ikke er i strid med Norges folkerettslige forpliktelser.

Komiteen mener det så snart som mulig må nedsettes et lovutvalg som skal utrede alternative permanente lovendringer i tomtefesteloven § 33. Komiteen forutsetter at regjeringen inviterer representanter for berørte parter til å delta. Komiteen mener at en vurdering av rettsstillingen til fester og bortfester for avtalene som er forlenget etter gjeldende § 33, må vurderes av lovutvalget som skal utrede alternative permanente bestemmelser. Komiteen ser det som viktig at spørsmålet om bortfesters adgang til å kreve nye vilkår og tilbakevirkning vurderes bredt, av hensyn til både festers og bortfesters rettsstilling. Komiteen legger vekt på at premissene for dommen fra EMD må ligge til grunn for forslagene fra lovutvalget. Komiteen vil påpeke behovet for at det raskt kommer en endelig avklaring av rettsforholdene mellom fester og grunneier. Komiteen oppfordrer derfor regjeringen til å gi dette arbeidet høy prioritet.

Komiteen fremmer følgende forslag til ny §§ 1 og 2:

«§ 1 Fra ikrafttredelsen av denne loven kan festeren og de som er omfattet av tomtefesteloven § 32 annet ledd, i stedet for å kreve innløsning av festetomt til bolighus og fritidshus etter tomtefesteloven § 32 når festetiden er ute, kreve at festet midlertidig forlenges på samme vilkår som før inntil ikrafttredelsen av endringer i tomtefestelovens regler om forlengelse.

§ 2 For festeavtaler som er forlenget i medhold av tomtefesteloven § 33, løper festet midlertidigpå samme vilkår som før inntil ikrafttredelsen av endringer i tomtefestelovens regler om forlengelse.»