1. Bakgrunn

Stortingets presidentskap legger med dette frem forslag om vedtakelse av en rekke endringer i Stortingets forretningsorden.

Forslagene bygger på rapporten fra arbeidsgruppen for innholdsmessig revisjon av Stortingets forretningsorden, som ble avgitt til Stortingets presidentskap 28. februar 2013. Rapporten er trykket som Dokument 14 (2012–2013). I punkt 2 nedenfor er det gitt et sammendrag av innholdet i rapporten.

Den nevnte arbeidsgruppen ble oppnevnt av Stortingets presidentskap 24. mai 2012. Stortingets presidentskap var da i sluttfasen av arbeidet med en språklig og teknisk revisjon av forretningsordenen. Under dette arbeidet ble presidentskapet oppmerksom på at forretningsordenen på enkelte punkter også var moden for en innholdsmessig gjennomgang og mulig revisjon. Presidentskapet signaliserte at det tok sikte på å igangsette et arbeid med det, og eventuelt fremme forslag om materielle endringer i forretningsordenen (jf. Innst. 350 S (2011–2012) s. 2 annen spalte). Det ble på denne bakgrunn besluttet å nedsette en arbeidsgruppe til å gjennomgå og eventuelt komme med forslag om en begrenset innholdsmessigrevisjon av forretningsordenen. Det ble forutsatt at den innholdsmessige revisjonen skulle bygge på den nye, teknisk reviderte forretningsordenen.

Alle de syv partigruppene på Stortinget ble bedt om å utpeke ett medlem hver til en arbeidsgruppe som nevnt. I tillegg oppnevnte presidentskapet femte visepresident Dagfinn Høybråten som leder av gruppen. Arbeidsgruppen fikk dermed følgende sammensetning:

Dagfinn Høybråten (leder)

Tove-Lise Torve

Hans Frode Kielland Asmyhr

Trond Helleland

Aksel Hagen

Geir Pollestad

Hans Olav Syversen

Borghild Tenden

Geir Pollestad ble erstattet av Magnhild Meltveit Kleppa da hun returnerte til Stortinget 19. juni 2012 etter å ha gått av som statsråd.

(Avsnittet foran er lagt til etter at innstillingen ble trykket)

Spesialrådgiver Kyrre Grimstad fra Stortingets administrasjon var arbeidsgruppens sekretær.

Presidentskapet ga arbeidsgruppen følgende mandat:

«Arbeidsgruppen skal gjennomgå og eventuelt fremme forslag om innholdsmessige endringer av Stortingets forretningsorden. Arbeidsgruppen skal ta utgangspunkt i den teknisk reviderte forretningsordenen som planlegges vedtatt i løpet av våren 2012. Representantforslag 84 S (2011–2012) fra Trine Skei Grande forutsettes vurdert av arbeidsgruppen. For øvrig står arbeidsgruppen fritt til å drøfte og fremsette forslag om innholdsmessige endringer av forretningsordenen.

Arbeidsgruppen må avgi sin utredning til Stortingets presidentskap senest 1. mars 2013.»