5. Merknader til de enkelte lovbestemmelsene

Til § 7 første ledd

Endringen i skatteregelverket som er skissert i punkt 4.1 ovenfor, innebærer at alle kostnader til reiser med overnatting kan dekkes som yrkesreiser for stortingsrepresentantene. Stortingsrepresentanten vil derfor ikke lenger ha kostnader til pendlerreiser. Utrykket «pendling» i § 7 tas derfor ut. Reisen mellom storting og hjemsted vil etter dette være en yrkesreise, men vil ikke alltid være en tjenestereise, slik at «hjemreise» beholdes i ordlyden. Når reisen er en tjenestereise, dekkes den av stortingsgodtgjørelsesloven § 6 og stortingsgodtgjørelsesforskriften § 3. Hjemreiser dekkes av stortingsgodtgjørelsesloven § 7 og stortingsgodtgjørelsesforskriften § 4.

Utgifter til pendling omfatter også merkostnader til kost under opphold i pendlerboligen. Stortinget vil fortsatt dekke slike merkostnader til kost, og ordlyden er derfor justert for dette.

Til § 10

Nåværende annet ledd oppheves, og regelen flyttes til et nytt første punktum i fjerde ledd, se nedenfor. Nåværende tredje ledd blir annet ledd.

Det tas inn et nytt tredje ledd, med en regel som innebærer at valgte stortingsrepresentanter som fratrer Stortinget eller får permisjon ut valgperioden, i de sjeldne tilfellene dette skjer, får beregnet feriepenger etter samme regler som for fast møtende vararepresentanter (det vil si etter første ledd tredje punktum og det nye annet ledd tredje punktum). Det betyr at en valgt stortingsrepresentant som fratrer eller innvilges permisjon ut valgperioden, og der fraværet starter i perioden januar til juni, mottar feriepenger i juni på grunnlag av godtgjørelsen utbetalt i foregående kalenderår. En valgt stortingsrepresentant som fratrer eller går ut i permisjon i perioden juli til desember, mottar feriepenger i januar året etter.

I fjerde ledd tas det inn et nytt første punktum, som presiserer at stortingsrepresentanter som trer inn i regjeringen ikke utbetales feriepenger av Stortinget. Dette er en presisering av gjeldende annet ledd, som gjør det klarere at regelen gjelder også for eventuelle vararepresentanter som trer inn i regjeringen.

Til § 11a

Denne nye bestemmelsen gir Stortinget rett til å innhente nærmere opplysninger fra nåværende og tidligere arbeidsgivere, pensjonsordninger, folketrygdens organer samt skatteetaten. Den som blir pålagt å gi opplysninger, plikter å gjøre dette uten godtgjørelse og uten hinder av taushetsplikt. Stortinget kan benytte denne hjemmelen der slike opplysninger er nødvendige for å kontrollere om vilkårene for fratredelsesytelse og etterlønn etter stortingsgodtgjørelsesloven med forskrifter er oppfylt eller har vært oppfylt i tilbakelagte perioder.