Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, Ferhat Güven, Per Rune Henriksen, Anna Ljunggren og Terje Aasland, fra Høyre, Tina Bru, Odd Henriksen, Eirik Milde og Torhild Aarbergsbotten, fra Fremskrittspartiet, Jan-Henrik Fredriksen og Øyvind Korsberg, fra Kristelig Folkeparti, Rigmor Andersen Eide, fra Senterpartiet, Marit Arnstad, fra Venstre, lederen Ola Elvestuen, fra Sosialistisk Venstreparti, Heikki Eidsvoll Holmås, og fra Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, viser til de foreslåtte endringene på statsbudsjettet for 2016 under Olje- og energidepartementet.

Komiteen viser til omtalen av statlig deltakelse i gassfeltet Dvalin, og til oppdateringen av Martin Linge-prosjektet, som var varslet i Prop. 1 S (2015–2016) for Olje- og energidepartementet.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet, viser til omtalen av den statlige deltakelsen i gassfeltet Dvalin og forslag til vedtak i romertall II, og støtter dette. I en tid hvor investeringer på norsk sokkel faller sterkt står vi i fare for å miste nødvendig kapasitet og kompetanse i industrien. Det er likeså fare for at tidskritiske investeringer i felt og infrastruktur ikke blir gjort med tap av ressurser og verdiskapning som resultat.

Flertallet peker på at utbygging av Dvalin-feltet samlet sett vil være lønnsomt for SDØE, og at utbyggingen vil gi kontrakter for mange milliarder kroner til norsk leverandørindustri i en tid hvor denne industrien sliter og mange arbeidsplasser går tapt. Flertallet viser videre til at dette er et gassfelt med ressurser som etterspørres på det europeiske markedet og bidrar til å redusere klimagassutslipp i EU.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne stiller seg kritisk til at Staten ved Petoro øker sin eksponering mot oljesektoren ved å overdra eierandeler i Dvalin-feltet. Det er betydelig usikkerhet omkring fremtiden til oljenæringen. Disse medlemmer viser til at alle foreløpige analyser av hva det er rom for av olje og gassutvinning for å holde verden innenfor rammene av Parisavtalens mål – om en temperaturøkning godt under 2 grader celsius og med ambisjon om å hindre en global oppvarming på mer enn 1,5 grader – tilsier at all olje som ikke er funnet bør en la ligge, og at det kun vil være den billigste oljen som det vil være plass til. Disse medlemmer viser til at Det internasjonale Energibyrået senest i november i år i sin rapport «Energy, climate change and environment insights» advarte om viktigheten av å unngå gassfellen, fordi det ikke vil være rom for nytt gassforbruk uten CCS etter 2020.

Disse medlemmer og går imot å øke statens risiko i felt som det ikke vil være rom for innenfor et 1,5 graders-scenario. Disse medlemmer mener Norge bør gå foran i å la kjente oljeressurser bli liggende, i stedet for å fungere som pådriver for å hente dem ut.

Disse medlemmer vil derfor stemme imot II i tilrådingen.