Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsunn Lyngedal, Cecilie Myrseth, Nils Kristen Sandtrøen og Terje Aasland, fra Høyre, Margunn Ebbesen, Guro Angell Gimse, Kårstein Eidem Løvaas og Tom-Christer Nilsen, fra Fremskrittspartiet, Morten Ørsal Johansen og Bengt Rune Strifeldt, fra Senterpartiet, Geir Adelsten Iversen og lederen Geir Pollestad, fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, fra Venstre, André N. Skjelstad, og fra Kristelig Folkeparti, Steinar Reiten, viser til representantforslag om utleie av akvakulturtillatelser fremmet av Cecilie Myrseth, Terje Aasland og Åsunn Lyngdal, der det foreslås å endre lov 17. juni 2005 nr. 79 om akvakultur (akvakulturloven), slik at en skal kunne tillate tidsbegrenset utleie til egenproduksjon for å sikre helårlig råstofftilgang til sjømatbedrifter.

Komiteen viser til fiskeri- og sjømatministerens svarbrev av 17. juni 2020, der det blant annet fremgår at slik utleie, etter statsrådens vurdering, kan gjennomføres innenfor rammen av dagens akvakulturlov. Det er derfor ikke nødvendig med en lovendring, men det vil eventuelt være tale om en endring av dagens forvaltningspraksis ved tildeling av akvakulturtillatelser.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti, viser til forslaget om utleie av akvakulturtillatelser.

Flertallet viser til at slik utleie kan være et hensiktsmessig supplement til hovedregelen om salg av tillatelser. En ordning med utleie kan gjøre det mulig å etablere verdikjeder og bearbeiding med lavere kapitalbinding og risiko enn ved kjøp, og kan dermed bidra til økt bearbeiding av sjømat fra havbruk.

Flertallet mener at etableringen av en eventuell ordning må skje innenfor rammene av «trafikklyssystemet» for å sikre forutsigbarhet for næringsaktørene, miljømessig bærekraft og like konkurransevilkår.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti, peker på at det er behov for å fremskaffe ytterligere kunnskapsgrunnlag før en ordning kan iverksettes. Dette flertallet mener at det blant annet må utredes hvordan ordningen kan innpasses i «trafikklyssystemet», hvordan forutsigbarheten for næringen skal kunne ivaretas, og hvordan ordningen kan innrammes for å sikre tildelinger etter objektive kriterier. Dette flertallet peker videre på at det også må utredes hvordan ordningen vil påvirke statlig proveny og kommunenes inntekter fra Havbruksfondet.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti stiller seg positive til at det utredes en ordning med tidsbegrenset utleie av akvakulturtillatelser til egenproduksjon i fiskeindustrien. Det må være en forutsetning at en slik tillatelse ikke kan omsettes eller fremleies på noen som helst måte. Det må også være en klar tidsavgrensning og settes opp vilkår for å sikre at ordningen bidrar til mer verdiskaping og aktivitet i fiskeindustrien.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Venstre og Kristelig Folkeparti, fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen om å utrede en ordning med utleie av tidsbegrensede akvakulturtillatelser for å sikre egenproduksjon i fiskeindustrien.»

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at en ordning med utleie av tidsbegrensede akvakulturtillatelser bidrar til økt verdiskaping i fiskeindustrien og ikke åpner for omsetning eller fremleie av tillatelser.»

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet merker seg at fiskeri- og sjømatministeren i sitt brev til komiteen ikke kan se at det skulle være nødvendig å endre akvakulturloven for eventuelt å kunne innføre utleie av akvakulturtillatelser fra staten til fiskeindustrien. Disse medlemmer støtter fiskeri- og sjømatministerens syn på at det følger av akvakulturloven § 7 at departementet ved tildeling av tillatelser til akvakultur kan bestemme antallet tillatelser som kan tildeles, samt kriterier for utvelgelse av kvalifiserte søkere i henhold til prioriteringskriterier. Disse medlemmer viser til at departementet også kan fastsette forskrift om vederlag for tildeling av tillatelser og etter loven § 5 gi nærmere bestemmelser om f.eks. omfang og avgrensning i tid.

Disse medlemmer viser til at det etter gjeldende rett er et vidt rom for å bestemme hvordan tillatelser skal tildeles, og det vil for eksempel være mulig å tildele tillatelser som er tidsbegrenset og mot et vederlag som betales ned over tid. Disse medlemmer mener at en slik ordning langt på vei vil tilsvare en ordning med utleie.

Disse medlemmer påpeker at en av de største utfordringene for å sikre stabile og gode arbeidsplasser for landindustrien er tilgangen på råstoff gjennom hele året. De store sesongsvingningene i råstofftilgangen er spesielt utfordrende for den delen av fiskeindustrien som baserer produksjonen på bearbeiding av fersk fisk.

Disse medlemmer viser til «Regjeringa sin strategi for heilårige arbeidsplassar i fiskeindustrien», som ble lagt frem av daværende fiskeriminister Harald Tom Nesvik i juni 2019. Disse medlemmer mener at utleie av akvakulturtillatelser til egenproduksjon kan bidra til å oppfylle regjeringens ønsker om flere trygge og attraktive arbeidsplasser i sjømatnæringen og i sjømatindustrien.

Disse medlemmer mener at en ordning med utleie må sikre forutsigbarhet for næringen samtidig som den er innenfor rammen for miljømessig bærekraft. Disse medlemmer mener videre at utleie vil være et hensiktsmessig supplement til ordinære salg av akvakulturtillatelser, og at det vil være hensiktsmessig å se slike tildelinger i sammenheng med auksjon av akvakulturtillatelser og trafikklyssystemet for å sikre miljømessig bærekraft.

Disse medlemmer mener en ordning med utleie av akvakulturtillatelser til egenproduksjon i fiskeindustrien må tildeles etter objektive kriterier, slik at man oppnår like konkurransevilkår for næringen.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen om å igangsette arbeidet med å åpne for tidsbegrenset utleie av akvakulturtillatelser til egenproduksjon i fiskeindustrien og fremme en sak for Stortinget på egnet måte.»

«Stortinget ber regjeringen om å belyse hvordan innføringen av en utleieordning vil kunne påvirke kommunenes inntekter fra Havbruksfondet, og sikre at disse inntektene ikke endres negativt.»

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til forslaget om midlertidig utleie av akvakulturtillatelser til egenproduksjon. Forslagsstillerne anfører at behovet for å leie ut akvakulturtillatelser kommer av at enkelte havbruksbedrifter får lønnsomhetsproblemer knyttet til at prisen på konsesjoner er for høy. Dette medlem viser til at Sosialistisk Venstreparti lenge har ment at havbruksbedrifter heller burde konkurrere på miljø og bærekraft, og ikke på pris. Derfor har Sosialistisk Venstreparti tatt til orde for å redusere eller fjerne prisen på konsesjonene og la de bedriftene som er best på bærekraft, vinne auksjonene. Videre viser dette medlem til at kunnskapsgrunnlaget er for tynt, og at konsekvensene av utleie av akvakulturtillatelser ikke er tilstrekkelig utredet.